Stručnjak o novoj odluci koja bi mogla znatno promijeniti sliku na prometnicama: "Čak i hibridi u toj cijeloj priči otpadaju"

Automobilima s unutarnjim izgaranjem, čini se, bliži se kraj. Europski parlament odlučio je da se od 2035. više neće moći prodavati novi automobili na benzin i dizel, već samo oni koji ne proizvode štetne plinove. To ipak ne znači da građani više neće moći voziti takve automobile. U jednom od njih provozala se i reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

DNEVNIK.hr | 14.02.2023. / 20:55

Galerija

Za 12 godina više se neće moći kupiti automobili koji proizvode štetne plinove. Više o ovoj temi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić razgovarala je s Kristijanom Tićkom, urednikom magazina Auto motor i sport.

Cilj je da se voze karbonski neutralni automobili - oni koji ne ispuštaju CO2. Hoće li to biti pomoću struje ili vodika na kojem neki proizvođači sada rade, još ostaje za vidjeti, ali da, struja se za sada čini potpuno izvjesna, pojašnjava Tićak.

Nakon što ta odluka stupi na snagu, u slučaju da se kupac odluči na novi automobil, neće moći dobiti dizelaša ili benzinca.

Čak i hibridi u toj cijeloj priči otpadaju zato što koriste motor s unutarnjim izgaranjem kao drugi pogonski sklop. Ali moći ćete kupiti rabljeni automobil jer sada ta uredba koja je donesena se još ne odnosi na njih, rekao je Tićak.

Dizelaši - 4 Dizelaši ipak ne odlaze u povijest, no vlasnici bi se u budućnosti mogli susresti s problemima

Postavlja se pitanje je li 12 godina dovoljno vremena da se gradovi prilagode. Trebat će puno više stanica za napajanje električnih vozila.

Moje mišljenje je da se malo preishitreno ušlo u cijeli projekt. Infrastruktura definitivno nije spremna. Mi se nalazimo u začaranom krugu. Kupci kažu da će se odlučiti na električni automobil kad se infrastruktura poboljša, a provideri da će je poboljšati kada se pojavi veći broj korisnika. Tako da smo u petlji koju je teško raspetljati, kaže Tićak.

Isplati li se sad kupiti dizelaša ili benzinca?

Pa svatko mora automobil koji kupuje prilagoditi svojim potrebama. Ako netko kupuje automobil za potrebe gradske vožnje onda mu je električni automobil svakako isplativa investicija. Međutim, ako radimo velike udaljenosti i želimo do lokacije doći što prije, onda su dizelaši i benzinci još uvijek prvi izbor, tvrdi sugovornik.

Europski parlament - 2 Je li odzvonilo benzincima i dizelašima? Europski parlament podržao prijedlog koji bi mogao promijeniti sliku Europe

Ako je za velike udaljenosti osobnim automobilima dizel ili benzin prvi izbor, što je tek s kamionima. Tićak pojašnjava da bi jednom kamionu da bi napunio baterije na autocesti, trebao jedan megavat struje što je ekvivalent dnevne potrošnje električne energije 4000 kućanstava u 24 sata.

Ovu odluku Europskog parlamenta još formalno treba odobriti i Vijeće, ali ono što je već sada jasno da je budućnost prometa električna i da će jednog dana automobili u kojima se sada trenutačno vozimo biti rijetkost.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti