EU odobrio povijesni zakon: Tehnološki divovi bit će odgovorni za objavu ilegalnog sadržaja na njihovim platformama

Europska unija odobrila je novi zakon koji će napraviti pritisak na velike tehnološke divove poput Mete, Googlea i Twittera da budu odgovorniji za ilegalni sadržaj na svojim platformama ili da potencijalno riskiraju plaćanje drakonskih kazni.

Branimir Vorša | 24.04.2022. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon nekih 16 sati pregovora, EU je rano u subotu u Bruxellesu postigao dogovor o Zakonu o digitalnim uslugama, značajnom zakonu koji zahtijeva od tvrtki da agresivnije nadziru svoj sadržaj i brzo uklone sve što se smatra štetnim ili nezakonitim.

Naša nova pravila zaštitit će korisnike na mreži, osigurati slobodu izražavanja i prilike za tvrtke. Ono što je ilegalno izvan mreže zapravo će biti ilegalno online u EU-u. Snažan signal za ljude, tvrtke i zemlje diljem svijeta, napisala je predsjednica EU Ursula von der Leyen na Twitteru.

Povijesno glasovanje dolazi više od godinu dana nakon što je EU Europskom parlamentu predstavio Zakon o digitalnim uslugama (DSA) i Zakon o digitalnim tržištima (DMA), koje je EU odobrila prošlog mjeseca i nastoji obuzdati marketinšku moć velikih ttehnoloških kompanija. EU je rekla da je to zakon prvi u svijetu koji cilja na digitalnu regulaciju.

.

Cilj mu je zaštititi digitalni prostor od širenja ilegalnog sadržaja i osigurati zaštitu temeljnih prava korisnika, poručili su iz EU. Platforme s više od 45 milijuna aktivnih korisnika mjesečno u EU podliježu tom zakonu.

Kritični dio zakona ograničio bi način na koji veliki tehnološki divovi ciljaju korisnike s online oglasima. DSA bi učinkovito spriječio platforme da ciljaju korisnike s algoritmima koji koriste podatke na temelju njihova spola, rase ili vjere. Osim toga, ciljanje djece s oglasima bit će zabranjeno.

Novi zakon EU-a utjecat će na popularne platforme sadržaja koje generiraju korisnici, uključujući Facebook i Instagram, tvrtki u vlasništvu Mete, kao te Twitter, TikTok i YouTube.

Zakon EU-a naišao je na pohvale s druge strane Atlantika.

Ovo je veliki trenutak za tehnološku politiku diljem svijeta, rekao je Jim Steyer, izvršni direktor Common Sense Media sa sjedištem u San Franciscu, neprofitne grupe za zagovaranje djece i obitelji.

Steyer je u izjavi rekao da je zakon "monumentalan trenutak" u globalnoj borbi za zaštitu djece i obitelji od internetskih šteta uzrokovanih ovim nereguliranim platformama.

Europski zastupnici napravili su veliki korak prema tome da internet učine sigurnijim za djecu i tinejdžere. Zastupnici ovdje kod kuće moraju se pogledati u ogledalo i djelovati brzo kako bi zaštitili našu djecu i našu demokratsku budućnost. Sada je vrijeme da Kongres i Bidenova administracija djeluju, rekao je Steyer.

Konačni tekst DSA tek treba biti objavljen, no Europski parlament i Europska komisija detaljno su naveli niz obveza koje će sadržavati:

- Zabranjeno je ciljano oglašavanje temeljeno na vjeri, seksualnoj orijentaciji ili etničkoj pripadnosti pojedinca. Maloljetnici također ne mogu biti predmet ciljanog oglašavanja.

- "Tamni obrasci" - zbunjujuća ili obmanjujuća korisnička sučelja dizajnirana da usmjere korisnike na donošenje određenih izbora - bit će zabranjeni. EU kaže da bi otkazivanje pretplate u pravilu trebalo biti jednako jednostavno kao i prijava na njih.

- Velike online platforme poput Facebooka morat će rad svojih algoritama za preporuku (npr. koji se koriste za razvrstavanje sadržaja na News Feedu ili predlaganje TV emisija na Netflixu) učiniti transparentim korisnicima. Korisnicima bi također trebalo ponuditi sustav preporuka "koji se ne temelji na profiliranju". U slučaju Instagrama, na primjer, to bi značilo kronološki feed (kao što je nedavno uveden).

- Usluge hostinga i internetske platforme morat će jasno objasniti zašto su uklonile nezakonit sadržaj, kao i dati korisnicima mogućnost žalbe na takva uklanjanja. Sam DSA ne definira koji je sadržaj nezakonit, ali to prepušta pojedinim zemljama.

- Najveće internetske platforme morat će istraživačima pružiti ključne podatke kako bi pružili bolji uvid u to kako se online rizici razvijaju.

- Internetska tržišta moraju na svojoj platformi držati osnovne informacije o trgovcima kako bi pronašla pojedince koji prodaju ilegalnu robu ili usluge.

- Velike platforme također će morati uvesti nove strategije za suočavanje s dezinformacijama tijekom kriza (odredba inspirirana nedavnom invazijom na Ukrajinu).

Izvor: USA Today/The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti