EU pokreće još jednu istragu protiv Googlea: Prijeti li im nova velika kazna?

EU je pokrenuo preliminarnu istragu protiv Googlea o načinu na koji prikupljaju i koriste podatke građana Unije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.12.2019. / 08:24

Google (Foto: AFP)

Europska komisija u posljednjih nekoliko godina tri je puta kaznila Google, odnosno Alphabet zbog nepoštenih praksi u poslovanju. Kazne koje su "opalili" Googleu nisu male te njihov zbroj u posljednje tri godine iznosi više od 9 milijardi eura – jednom je to bilo zbog iskorištavanja svoje dominantne pozicije na tržištu online oglašavanja, zatim zbog online šopinga te zbog Androida na kojem su korisnici morali koristiti njihovu tražilicu i internetski preglednik Chrome.

Google Udar regulatornih tijela na internetskog diva: Počinje istraga Googleove usluge pretraživanja i Androida

Google je sada ponovno na tapeti Europske komisije zbog još jedne, možemo reći uobičajene, ali i kontroverzne prakse – prikupljanja osobnih podataka korisnika, odnosno potencijalnog kršenja pravila povezanih uz prikupljanje tih podataka. Preliminarna istraga već je započela te se sada skupljaju informacije o tome kako i zašto kompanija prikuplja podatke o korisnicima u EU-u, a ponajviše ih zanima lokalno pretraživanje, oglašavanje i skupljanje podataka putem internetskih preglednika.

Komisija je već Googleu poslala pitanja o načinima prikupljanja i korištenja tih podataka te ćemo vidjeti što će napraviti nakon što dobiju odgovore te, s obzirom na dosadašnju praksu, možemo očekivati veću istragu i možda novu veliku kaznu. O tome je još ipak prerano govoriti, a iz Googlea su dosad samo komentirali da podatke prikupljaju kako bi poboljšali svoje usluge, dok sami korisnici imaju mogućnost upravljanja svojim podacima, mogu ih brisati i mijenjati kad god žele.

Osim u Europi, velike tehnološke kompanije, uključujući naravno i Alphabet, pod sve su većim pritiskom i u SAD-u. Regulatorna tijela u Americi nedavno su najavila pokretanje istraga protiv velikana tehnološke industrije, a sve se češće govori i o razbijanju njihova monopola tako da se velike kompanije podijele u više manjih kompanija. Teško da će se takvo što dogoditi, no političari ne isključuju takvu mogućnost.

Slika nije dostupna Katastrofalan propust u Androidu: Hakeri su mogli snimati i prisluškivati stotine milijuna korisnika, bez njihova znanja

Zanimljivo, govoreći o istoj temi, nedavno je suosnivač Applea Steve Wozniak rekao da mu je žao da se i Apple nije podijelio u više odvojenih i neovisnih odjela.

Izvor: Silicon Angle
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti