EU razmišlja o privremenoj zabrani korištenja tehnologije prepoznavanja lica

Prije masovne uporabe tehnologije prepoznavanja lica potrebno je postaviti pravila s kojima bi se spriječilo njeno iskorištavanje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.01.2020. / 08:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija prepoznavanja lica masovno je ušla u primjenu s modernim pametnim telefonima koji se otključavaju nakon što softver prepozna lice svog vlasnika. Mogućnosti uporabe tehnologije su brojne, no brojni su i potencijalni načini zlouporabe prepoznavanja lica te bi masovna upotreba te tehnologije u javnom prostoru mogla značiti konačni čavao u lijes naše privatnosti i sigurnosti.

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) Nema više labavo: Hrvatska policija nabavlja sustav za prepoznavanje lica?

Zbog takve situacije Europska komisija razmišlja o privremenoj zabrani korištenja tehnologije prepoznavanja lica tijekom razdoblja od tri do pet godina. Tijekom tog vremena regulatorna tijela pokušat će pronaći načine i izglasati nove zakone s kojima će zabraniti i pokušati spriječiti zlouporabu tehnologije. Iznimka bi mogli biti samo sigurnosni projekti, kao i projekti istraživanja i razvoja.

Nova pravila koja želi nametnuti EK odnosila bi se i na developere, odnosno osobe koje razvijaju aplikacije bazirane na korištenju umjetne inteligencije i prepoznavanja lica, kao i na same korisnike. Također, Europska komisija potaknula je i zemlje Europske unije na stvaranje posebnih tijela koja bi nadgledala provedbu tih pravila.

Tehnologija prepoznavanja lica najviše se koristi u Kini, no sve više i u Europi te je nedavno objavljeno kako i MUP RH najavio nabavku takve tehnologije. Naravno, iako je pohvalno svako korištenje tehnologije koja će pomoći u hvatanju i uhićenju kriminalaca, što automatski povećava sigurnost u državama, jasno je kolika bi bila opasnost da se takva tehnologija koristi na ilegalan način ili da završi u krivim rukama.

Npr. danas se može koristiti s nadzornim kamerama koje mogu skenirati osobe koje se kreću javnim prostorom i uspoređivati lica osoba s osobama iz policijske baze podataka. No ako se ta lica povežu s nekom širom bazom podataka, mogu se dobiti informacije o kretanju i lokaciji "običnih" ljudi, s kim se te osobe druže, može ih se konstantno pratiti itd.

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) Želite novi ugovor s mobilnim operaterom? Može, ali prvo skenirajte lice

Neki od načina na koji se u Kini koristi prepoznavanje lica jest za identifikaciju osoba za kupovinu određenih lijekova, a u nekim slučajevima prati se tko prelazi cestu preko crvenog svijetla, nakon čega se lica i imena takvih osoba prikazuju na ekranima pored semafora kako bi se ljudi upozorili, ali i na neki način posramili.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti