Europol izdao zanimljivo upozorenje: Uređaji poput Appleovog AirTaga koriste se za praćenje droge i zabranjene robe

Europol je primijetio kako kriminalci sve više koriste te uređaje za geolociranje nedopuštene robe.

Martina Čizmić | 11.12.2023. / 16:38

Apple AirTag (Foto: Apple)

Kad su prije nekoliko godina na tržište došli prvi Bluetooth uređaji koji su se mogli koristiti za lociranje izgubljenih ključeva, kućnih ljubimaca ili pak prtljage, ljudi su ih dočekali s oduševljenjem. 

U međuvremenu su uređaji poput Appleovog AirTaga došli i na loš glas, jer su se koristili za neovlašteno praćenje osoba. Zbog svoje male veličine, bilo ih je dovoljno ubaciti u nečiji džep ili torbu i pomoću aplikacije na mobitelu pratiti gdje se osoba nalazi u bilo kom trenutku.

Apple AirTag Zanimljivo rješenje u SAD-u: AirTagovima krenuli u borbu protiv kradljivaca automobila

No, nisu samo obični građani prepoznali prednosti takvih uređaja, već su, kako je priopćio Europol, i kriminalci prepoznali njihove prednosti. 

Kako ističu, kriminalci su uvijek brzo usvajali nove i nove tehnologije, zlorabeći ih za postizanje svojih kriminalnih ciljeva. Nije drugačije ni s Bluetooth uređajima za praćenje. Naime, Europol je primijetio kako kriminalci sve više koriste te uređaje za geolociranje nedopuštene robe.

Velika većina slučajeva prijavljenih Europolu odnosi se na krijumčarenje kokaina. Ovi tragači su najčešće otkrivani uz kokain u kontejnerskim pošiljkama prehrambenih proizvoda, ali su također pronađeni skriveni u morskim škrinjama unutar morskih plovila.

Slika nije dostupna Nova taktika u lovu na kriminalce uključuje i Appleov AirTag

Na temelju tehnoloških mogućnosti Bluetooth uređaja za lociranje i informacija podijeljenih s Europolom, potvrđeno je da ih trgovci drogom koriste za praćenje tranzita nedopuštene robe. Putem takvih uređaja teret se može pratiti nakon dolaska u luke, te dalje cestom prema skladištima na europskim tržištima. Vjerojatno se također koriste za lociranje nedopuštenih pošiljki po dolasku u luke.

S obzirom na to da su u Europolu zabilježili sve više takvih uređaja, objavili su rano upozorenje kojim skreću pozornost policijama diljem Europe na tu praksu, ali i upozoravaju javnost da obrate pozornost ako na svojim mobilni uređajima primijete "čudne" i nepoznate uređaje za praćenje. 

Slika nije dostupna Ukrajinci prate ruske vojnike putem ukradenih Appleovih uređaja

Ističu i kako je većina proizvođača takvih uređaja kao sigurnosnu značajku, uvela upozorenje koje se javlja ako mobilni uređaj detektira takav uređaj za praćenje koji nije registriran na taj uređaj. Međutim, napominju, to upozorenje dolazi samo ako je na mobilnom uređaju instalirana aplikacija za upravljanje Bluetooth uređajem za praćenje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti