Dok na Zapadu vlada pomama za električnim skuterima i aplikacijama za nove načine gradskog prijevoza, Europska agencija za okoliš (EEA) upozorila je da takve usluge nisu zamjena za primjereni razvoj javnog prijevoza ako se želi razmišljati o okolišu i klimi.

Hodanje, bicikliranje i javni prijevoz ostaju najbolji način poboljšanja održivog kretanja gradovima, napisala je EEA u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Poboljšanja u prvom i zadnjem kilometru gradskog prijevoza ključno su područje u kojemu bi Europa trebala stvoriti održive sustave prijevoza kako bi ispunila dugoročne klimatske ciljeve, navodi se u izvješću.

Upozorava se da digitalizacija i prijevozne aplikacije mogu dobar gradski prijevoz još i poboljšati, no ne mogu nadomjestiti nerazvijeni javni prijevoz.

U izvješću se navodi da postoje koristi od zajedničkih vožnji temeljenih na korištenju aplikacija, no njihov učinak na okoliš nije uvijek pozitivan jer odvlače ljude od javnog prijevoza.

Druge loše strane u pogledu električnih skutera jesu materijali od kojih su proizvedeni te to što ih treba redovito odvoziti na punjenje.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju