Europska agencija za okoliš: Aplikacije i e-skuteri ne mogu zamijeniti hodanje, bicikliranje i javni promet

Digitalizacija i prijevozne aplikacije mogu dobar gradski prijevoz još i poboljšati, no ne mogu nadomjestiti nerazvijeni javni prijevoz.

Martina Čizmić | 03.02.2020. / 08:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok na Zapadu vlada pomama za električnim skuterima i aplikacijama za nove načine gradskog prijevoza, Europska agencija za okoliš (EEA) upozorila je da takve usluge nisu zamjena za primjereni razvoj javnog prijevoza ako se želi razmišljati o okolišu i klimi.

Hodanje, bicikliranje i javni prijevoz ostaju najbolji način poboljšanja održivog kretanja gradovima, napisala je EEA u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Poboljšanja u prvom i zadnjem kilometru gradskog prijevoza ključno su područje u kojemu bi Europa trebala stvoriti održive sustave prijevoza kako bi ispunila dugoročne klimatske ciljeve, navodi se u izvješću.

Upozorava se da digitalizacija i prijevozne aplikacije mogu dobar gradski prijevoz još i poboljšati, no ne mogu nadomjestiti nerazvijeni javni prijevoz.

U izvješću se navodi da postoje koristi od zajedničkih vožnji temeljenih na korištenju aplikacija, no njihov učinak na okoliš nije uvijek pozitivan jer odvlače ljude od javnog prijevoza.

Druge loše strane u pogledu električnih skutera jesu materijali od kojih su proizvedeni te to što ih treba redovito odvoziti na punjenje.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti