Europska država planira radikalan potez kako bi zaštitila mlade od “moći algoritama”

O ovom problemu govori se u sve više u državama diljem svijeta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.10.2024. / 15:41

Dijete i smartphone (Foto: Getty Images)

Nakon što je Australija nedavno najavila zabranu korištenja društvenih mreža za mlađe tinejdžera, a sve su češće i zabrane korištenja telefona u školama diljem svijeta i Norvežani planiraju povećati svoju kampanju protiv tehnoloških kompanija koje su usmjerene protiv mozgova male djece. Vlada ove države tako planira zabraniti pristup društvenim mrežama mladima koji još nisu navršili 15 godina.

Nathalie Rayes Stručnjaci za kibernetičku sigurnost upozoravaju: Roditelji, razgovarajte sa svojom djecom o tehnologiji i internetu!

Premijer ove države Jonas Gahr Støre svjestan je kako to neće biti jednostavno, no naglasio je važnost intervencije političara kako bi zaštitili djecu od “moći algoritama” i društvenih mreža koje tehnološke kompanije zloupotrebljavaju. Støre je pri tome naglasio ono što je svima dobro jasno, a to je da djeca moraju biti zaštićena od štetnog sadržaja s društvenih mreža, no tako je nešto puno lakše reći, nego napraviti. No Norvežani namjeravaju napraviti veliki i radikalan korak u tom smjeru te zabranom pristupa mlađima od 15 godina šalju “snažan signal” tehnološkim kompanijama o svojim planovima. Objasnio je kako mu je jasno koliko društvene mreže mogu pomoći usamljenoj djeci, no njihovo samoizražavanje ne smije biti pod utjecajem algoritama.

Prema nekim istraživanjima koja su ranije provedena u Norveškoj, usprkos činjenici kako je minimalna dobna granica za korištenje društvenih mreža 13 godina, u toj je zemlji više od polovice devetogodišnjaka, 58 posto desetogodišnjaka te čak 72 posto 11-godišnjaka na društvenim mrežama.

Roditelji i djeca Kada bi djetetu trebali dati prvi mobitel? Mišljenja su različita, a posebno je važna jedna stvar

Kako bi spriječili djecu da zaobiđu dobna ograničenja, norveška vlada planira implementirati više zaštitnih mjera, uključujući i izmjene i dopune Zakona o osobnim podacima, kako bi onemogućili mlađima od 15 godina pristup društvenim mrežama.

Norveška vlada, prema ministrici djece i obitelji Kjersti Toppe, novim pravilima koja žele uspostaviti ne žele pomoći samo djeci, nego i njihovim roditeljima kojima je također teško uspostaviti balans između zabrane i kontrole korištenja brojnih platformi koje koriste njihovi najmlađi, a koje negativno utječu na njihovo mentalno zdravlje.

Izvor: The Guardian

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti