Europska komisija istražuje Appleove prodajne taktike

Europska komisija poslala je na adrese mobilnih operatera diljem Europske unije upitnik o uvjetima prodaje i distribucije koje im Apple postavlja.

Zimo Zimo David Franjković | 27.05.2013. / 10:56

Europska komisija istražuje Appleove prodajne taktike

Europska komisija poslala je na adrese mobilnih operatera diljem Europske unije upitnik o uvjetima prodaje i distribucije koje im Apple postavlja. Sumnja se da Apple koristi prodajne taktike koje štete konkurenciji na mobilnom tržištu.

Komisija želi doznati krši li Apple sa svojom praksom određivanja minimalne narudžbe i iznosa koji se mora potrošiti na marketing njegovih proizvoda, zakone o konkurenciji. Osim toga, Europska komisija traži detalje o partnerskim ugovorima koji partnerima osiguravaju bolje cijene od suparnika na tržištu i navodnim Appleovim blokadama korištenja određenih europskih 4G mreža.

Komisija smatra kako Apple svojim taktikama stavlja “neobičan” pritisak na operatere koji su do sada imali glavnu riječ prilikom pregovora o stavljanju uređaja u svoju ponudu. Švicarski operater Swisscom potvrdio je prošle godine da Apple sam testira LTE mrežu operatera koji žele u svoju ponudu uvrstiti iPhone s 4G funkcionalnošću. To je suprotno od ustaljene prakse da operateri sami testiraju uređaje i omogućuje Appleu da zabrani oglašavanje LTE svojstava svojih uređaja ako mreža ne zadovolji uvjete.

Podsjetimo, Apple je prošli tjedan bio pod povećalom vlasti i novinara u SAD-u. Tim Cook, Appleov izvršni direktor, pred američkim Kongresom branio je kompaniju od optužbi za utaju poreza iznesenih u izvještaju dvojice kongresnika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti