Europska komisija odobrit će ugovor o nabavi 160 milijuna doza Modernina cjepiva protiv COVID-19

EU imati najveći portfolio cjepiva na svijetu, koji će biti dostupni onda kada prođu postupak detaljne provjere Europske agencije za lijekove.

Hina | 24.11.2020. / 13:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europska komisija će u srijedu odobriti još jedan ugovor o nabavi 160 milijuna doza cjepiva od tvrtke Moderna, objavila je u utorak predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Drago mi je da mogu objaviti da ćemo sutra odobriti novi ugovor o nabavi još jednog cjepiva protiv COVID-19, rekla je von der Leyen.

To je šesti ugovor koji Komisija za države članice potpisuje s farmaceutskim tvrtkama o nabavi cjepiva protiv COVID-19.

Von der Leyen je rekla da se radi na još jednom, sedmom ugovoru, istaknuvši da će EU imati najveći portfolio cjepiva na svijetu, koji će biti dostupni onda kada prođu postupak detaljne provjere Europske agencije za lijekove.

Dodala je da je cjepivo najučinkovitiji način za zaustavljanje pandemije te da je stoga prvi prioritet brzo nabaviti cjepiva, dok je drugi prioritet osigurati da cjepivo bude dostupno svima u svijetu. Europska unija je već dala veliki doprinos kako bi se osigurao dovoljan broj doza cjepiva za siromašnije zemlje.

Američka tvrtka Moderna je prošli tjedan objavila da je eksperimentalno cjepivo na kojem radi 94,5 posto učinkovito protiv COVID-19. Ta tvrdnja se temelji na posljednjim podacima iz završne faze kliničkog ispitivanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti