Europska svemirska agencija prvi put nakon 11 godina traži - astronaute: Novačenje počinje krajem ožujka, provjerite koji su uvjeti

Za svemir ne treba viza, ali tko hoće biti astronaut, prije će mu trebati diploma iz matematike ili fizike. I nije to jedino. Europska svemirska agencija traži astronaute ili astronautkinje. Uvjeti nisu nimalo blagi, a ništa blaži neće biti ni odabir kandidata.

Matea Šlogar | 17.02.2021. / 06:40

Galerija

Prvi put nakon jedanaest godina Europska svemirska agencija traži nove astronaute. Traži se 26 osoba na mjestu stalnih i rezervnih astronauta. Novačenje počinje od 31. ožujka. Oni čiji zahtjevi budu prihvaćeni proći će strogi postupak odabira u šest faza koji će trajati do listopada 2022. godine. A pravilo za prijavu glasi - što više žena, to bolje.

Očekujemo tisuće prijava i moći ćemo ih prihvatiti samo nekoliko, ali sam proces izvrsna je prilika za učenje i prilika da testirate sami sebe te doznate koje su vaše snage i slabosti, napomenula je astronautkinja Samantha Cristoforetti.

Mnogi odustaju jer misle da su zahtjevi nedostižni. Za posao astronauta trebali biste imati magisterij iz prirodnih znanosti, inženjerstva, matematike ili informatike i tri godine iskustva nakon diplome. Naglašavaju da traže sve, a ne stručnjake.

Kandidat mora imati i dobre komunikacijske vještine. Ovog puta žele poraditi i na raznolikosti među posadom. Na popis razmatraju uključiti i osobe s invaliditetom. Ako zadovoljavate ove vještine, prijavite se i možda će vam samo svemir biti granica.

Više o ovoj temi i uvjetima za prijavu doznajte iz videa priloženog u našoj galeriji.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti