Europski parlament razveselio Europljane: Još 10 godina bez roaminga

Odredba koja je ukinula roaming u EU 2017. ističe 30.6. 2022. No, to ne znači da će se roaming naknade vratiti.

Martina Čizmić | 24.03.2022. / 13:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proteklih pet godina građani Europske unije uživali su u mobilnom telefoniranju na području cijele EU bez dodatnih naknada. Odluka o ukidanju roaminga za korisnike je značila da mogu pod istim uvjetima koristiti svoje mobilne tarife u matičnoj zemlji, ali i na području bilo koje druge zemlje članice EU (i nekoliko dodatnih zemalja). 

Ta je odluka imala ograničen rok trajanja i trebala je prestati 30. lipnja 2022.

Telefoniranje na putu (Foto: Getty Images) Jeftiniji razgovori u inozemstvu i u budućnosti: EK predlaže ukidanje roaminga do 2032. godine

Međutim, Europski je parlament na današnjoj sjednici donio odluku o obnavljanju "Roam Like At Home" sustava na rok od 10 godina. To znači da će korisnici i dalje moći koristiti svoje pametne telefone kad putuju diljem EU bez ikakvih dodatnih naknada. 

Također, moći će koristiti jednaku kvalitetu i brzinu mobilne veze drugim članicama EU kao i kod kuće. Operateri koji pružaju usluge roaminga obvezni su osigurati istu kvalitetu koju pružaju domaćim korisnicima, pod uvjetom da su takvi uvjeti tehnički mogući. 

Putnici će tako imati pristup hitnim službama bez ikakvih dodatnih troškova, a operateri će morati pružiti informaciju o jedinstvenom europskom broju hitnih službi - 112. 

Slika nije dostupna Od 1. srpnja besplatan roaming na Zapadnom Balkanu, provjerite na koje se zemlje odluka odnosi

Operatori koji pružaju usluge moći će naplatiti 2 eura po GB kad korisnik drugog operatera koristi njihovu mrežu. Ta će naknada postupno biti smanjivana na 1 euro u 2027. godini.

Korištenje mobilnih telefona pod istim uvjetima kao kod kuće europska je priča o uspjehu. Pokazuje kako svi možemo direktno profitirati od zajedničkog tržišta. Uspjeli smo dodatno smanjiti troškove i povećati kvalitetu usluga za sve europske građane i tvrtke. Kad su u roamingu imaju istu kvalitetu usluge i brzinu prijenosa podataka kao kod kuće. Namjerno usporavanje podataka više neće biti dopušteno. Istovremeno, značajnim smanjenjem naknada za telekome, stvaramo pravednije i kompetitivnije telekomunikacijsko tržište. S ovim pravililma napravili smo još jedan važan korak prema istinskom zajedničkom tržištu u Europi, istaknula je europarlamentarka Angelika Winzig.

Iako je Parlament prihvatio ovu odredbu, ona još mora proći glasovanje na Vijeću Europe prije no što postane važeća. No, to je u ovakvim slučajevima tek formalnost, tako da europski građani mogu mirno i dalje putovati i koristiti mobilne telefone unutar EU bez plaćanja dodatnih roaming naknada. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti