Europski satelitski operateri udružuju snage ne bi li lakše konkurirali SpaceX-u

Iako obje tvrtke najavljuju ambiciozne planove, ulagače baš i nisu impresionirale vijesti o spajanju.

Hina | 27.07.2022. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanski satelitski operater OneWeb planira udružiti snage s europskim rivalom Eutelsatom u nadi da će tako fuzionirani bolje konkurirati SpaceX-u u vlasništvu Elona Muska.

U sklopu spajanja, koje će u cijelosti biti obavljeno u dionicama, Eutelsat će izdati 230 milijuna novih dionica i zamijeniti ih za sve preostale dionice OneWeba, navodi se u priopćenju, objavljenom u utorak.

Dioničari OneWeba i Eutelsata posjedovat će po 50 posto novonastale tvrtke. Tim sporazumom tvrtka OneWeb procjenjuje sa na 3,4 milijarde dolara.

Nakon dovršetka spajanja očekuje se da će fuzionirana tvrtka ostvariti približno 1,2 milijarde eura prihoda u fiskalnoj godini 2022.-2023., priopćile su tvrtke.

Eutelsatovi dužnosnici Dominique D'Hinnin i Eva Berneke nastavit će obnašati aktualne dužnosti predsjednika i izvršnog direktora u fuzioniranoj tvrtki, dok će OneWeb-ov podupiratelj Sunil Bharti Mittal postati supredsjedatelj.

D'Hinnin je izjavio da će ova transakcija pomoći kompanijama da "iskoriste značajnu priliku za rast u povezivanju”. Ovo spajanje ubrzat će komercijalizaciju OneWeb-ove flote i istodobno povećati privlačnost Eutelsatovog profila rasta, izjavio je.

Slika nije dostupna Još jedna tvrtka gradi konstelaciju satelita za svemirski internet

OneWeb želi distribuirati 648 satelita niske zemaljske orbite koji bi pomogli usmjeriti širokopojasni pristup internetu ruralnim područjima s ograničenim pristupom. Trenutno u orbiti ima 428 satelita, koje će sada udružiti s Eutelsatovom flotom od 36 satelita u geostacionarnoj orbiti.

OneWeb, koji se dugo smatrao konkurentom SpaceX-u i njegovom golemom projektu satelitskog širokopojasnog pristupa internetu Starlink te projektu Kuiper tvrtke Amazon, suočio se s financijskim problemima dok je pokušavao velike ambicije pretočiti u održiv ekonomski model. Tvrtka je izašla iz bankrota 2020. godine uz pomoć britanske vlade, koja je u sklopu paketa pomoći uložila 500 milijuna dolara u posrnulu tvrtku.

Na taj startup je utjecalo i zamrzavanje raketnih lansiranja iz Rusije nakon njezine invazije na Ukrajinu, te je bio prisiljen obratiti se SpaceX-u za podršku.

OneWeb se nada da će mu spajanje s Eutelsatom pomoći da uspješnije posluje, a izvršni direktor Neil Masterson taj je potez nazvao "još jednim hrabrim korakom" u pomaganju tvrtki u njezinoj misiji.

Ovo udruživanje ubrzava našu misiju pružanja povezanosti, koja će značajno promijeniti živote i stvoriti brzorastuću, dobro financiranu tvrtku koja će nastaviti stvarati značajnu vrijednost za naše dioničare.

Međutim, ulagače u utorak nisu baš impresionirale vijesti o spajanju pa se dionicama Eutelsata trgovalo po najnižoj cijeni od kraja 2020. godine. Eutelsat je priopćio kako će privremeno obustaviti isplatu dividende.

Transakciju spajanja još trebaju odobriti različita regulatorna tijela, a očekuje se da će biti dovršena do prve polovine 2023. godine. Transakcija isključuje "poseban udio" britanske vlade koji joj daje pravo glasa u pitanjima nacionalne sigurnosti, uključujući sigurnosne standarde OneWeb-ove mreže i mjesta njezinih sjedišta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti