Ovaj slučaj posljednji je razvoj događaja u dugogodišnjoj borbi između europske kreativne industrije i mrežnih platformi, dok prvi od drugih traže kompenzaciju ili djelovanje za neovlašteno korištenje sadržaja kada se prenosi na platforme.

YouTube se našao na optuženičkoj klupi nakon što je Frank Peterson, glazbeni producent, tužio YouTube i Google u Njemačkoj zbog toga što su korisnici mreže 2008. godine prenijeli nekoliko fonograma na koja on polaže autorska prava.

U drugom slučaju, producentska kuća Elsevier u Njemačkoj tužila je Cyando, servis koji pruža usluge čuvanja podataka, nakon što su njegovi korisnici prenijeli nekoliko Elsevierovih djela na svoju platformu Uploaded 2013. godine bez odobrenja Elseviera.

Njemački sud naknadno je zatražio savjet od Europskog suda, koji je u utorak donio presudu u oba slučaja.

Trenutno je slučaj da operateri internetskih platformi u načelu sami ne komuniciraju s javnošću o sadržaju koji je zaštićen autorskim pravima, a koji su ilegalno objavili korisnici tih platformi, rekao je Europski sud.

Međutim, ti operateri stvaraju takvu komunikaciju u kršenju autorskih prava kad, ne samo tako što čine te platforme dostupnima, nego i omogućuju da javnost ima pristup takvom sadržaju, rekli su suci.

Radi se o slučajevima C-682/18 YouTube i C-683/18 Cyando.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju