Evo kako Elon Musk vidi automobilsko tržište za 10 godina

Šef Tesle smatra kako će za deset godina biti prilično neobično proizvoditi automobile koji nisu u potpunosti autonomni

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.02.2017. / 07:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Izvršni direktor Tesle Elon Musk gostovao je na World Government Summitu u Dubaiju na kojem je, među inim, govorio i o budućnosti automobilske industrije. Prema nekim analitičarima, upravo nam automobili njegove kompanije pokazuju što možemo očekivati od ovog tržištu u (daljoj) budućnosti u kojoj bi trebali dominirati električni i autonomni automobili. Teslini automobili već sada dolaze s autopilotom koji može u potpunosti sam upravljati vozilom – iako iz ove kompanije upozoravaju kako vozači nikada ne smiju odvajati ruke s volana te uvijek moraju biti spremni preuzeti kontrolu nad automobilom, na YouTubeu možemo vidjeti brojne snimke Teslinih automobila kojima u potpunosti upravljaju računala.

Musk tijekom sljedećeg desetljeća očekuje veliki napredak umjetne inteligencije i autonomnosti vozila te vjeruje kako će za deset godina biti prilično neobično proizvoditi automobile koji nisu u potpunosti autonomni. Kako sve više kompanija ulaže velike resurse u razvoj tehnologije i računala koja će upravljati automobilima (ne samo tehnološke kompanije poput Googlea i Tesle, nego i većina klasičnih automobilskih kompanija), zaista možemo očekivati kako će za desetak godina cestama voziti potpuno autonomna vozila.

No, to ne znači da će već 2027. ovakva vozila dominirati cestama te će trebati jako puno vremena dok klasični automobili odu u povijest. 'Danas na svijetu imamo oko dvije milijarde automobila, a ukupna godišnja proizvodnja iznosi oko sto milijuna', rekao je Musk na ovoj konferenciji i dodao kako je prosječni životni vijek automobila između 20 i 25 godina, što znači da bi autonomni automobili u potpunosti mogli zavladati cestama između 2040. i 2050. godine.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti