Evo kako je Facebook kopirao Snapchat

Kako Zuckerberg niti za tri milijarde dolara nije mogao kupiti Snapchat, odlučio se na kopiranje njegovih opcija

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.06.2017. / 07:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Milijarda koju je Mark Zuckerberg platio za Instagram višestruko mu se isplatila, a iako je na sličan način pokušao kupiti i Snapchat, Evana Spiegela nisu impresionirale Zuckerbergove ponude od milijardu, odnosno tri milijarde dolara te je dva puta odbio Facebook. Kako Zuckerberg nije mogao kupiti Snapchat, odlučio se na kopiranje njegovih opcija te danas aplikacije u vlasništvu ove kompanije – Facebook, Messenger, Instagram i WhatsApp koriste neke opcije koje je popularizirao upravo Snapchat.

Zanimljivo, govoreći o kopiranju Snapchatovih opcija, Spiegel nije kritizirao Zuckerberga, već je rekao da treba uživati u situaciji u kojoj vas netko kopira jer radite odlične stvari te je dodao kako će svi na kraju morati razviti strategiju oko korištenja kamera i vjeruje da je upravo ekipa iz Snapchata pokazala koliko je kamera smartphonea važna u modernoj komunikaciji.

Na Business Insideru nabrojali su sve načine na koje su Facebook, odnosno sve aplikacije u vlasništvu ove kompanije, kopirali Snapchat:

Ulazak na teritorij kojim vlada Snapchat Facebook je najavio prije više od godinu dana kupovinom aplikacije MSQRD koja omogućuje korištenje različitih zabavnih efekata koji se primjenjuju na lica ljudi, slično kao i na Snapchatovim Lens filterima.

Nakon toga Facebook je omogućio skeniranje QR kodova za profile u Messengeru, za što su također dobili inspiraciju od Snapchata.

Prošlo ljeto, tijekom sastanka sa zaposlenicima Zuckerberg je rekao kako će kamera uskoro zamijeniti tekstualni način komunikacije i postati najvažniji način na koji dijelimo sadržaj putem društvenih mreža – što je trend koji je započeo upravo Snapchat.

Najveći "napad" na Snapchat – kopiranje opcije Story u Instagramu. Instagram je prošlog kolovoza predstavio opciju Stories s kojom je "klonirao" popularnu opciju Spiegelove kompanije te se pokazalo da je broj korisnika koji objavljuju priče na Instagramu uskoro premašio broj korisnika na Snapchatu. Tada je izvršni direktor Instagrama Kevin Systrom komentirao da, iako Snapchatu pripadaju zasluge za ovu opciju, ovdje se na radi o tome tko je što napravio, već je ovdje riječ "o formatima i o njihovom korištenju na mreži".

Okviri i maske za live video – korisnici na odabranim tržištima sada mogu koristiti različite okvire koji se mogu postaviti iznad fotografija i profilnih fotografija i koriste se na isti način kao i na Snapchatu, a prilikom live videa mogu koristiti selfie maske, za što se koristi tehnologija MSQRD-a.

Messenger poput Snapchata – na Business Insideru kažu kako je Facebook čak i sučelje kamere u Messengeru napravio po uzoru na Snapchat te korisnike potiče na slanje foto i video poruka kao i na Spiegelovoj mreži.

Privatne poruke na Instagramu nestaju nakon što se pregledaju – ne treba niti napominjati tko je popularizirao ovu opciju.

Priče i na Facebooku – dok na Instagramu Stories koristi više od 200 milijuna korisnika, ova opcija na Facebooku nije tako dobro prihvaćena.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti