Evo kako možete otkriti tko od vaših prijatelja najčešće dijeli lažne vijesti na Facebooku

Opcija je zasad dostupna samo u SAD-u, a kad će i hoće li biti dostupna u ostatku svijeta, tek treba vidjeti.

Martina Čizmić | 06.04.2018. / 13:25

Lažne vijesti (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Iako je borba protiv lažnih vijesti (eng. fake news) nekako pala u drugi plan zbog cijelog skandala s Cambridge Analyticom, to ne znači da se na Facebooku nisu ozbiljno pozabaviti ovom problematikom.

Tako su predstavili novu opciju koja bi korisnicima trebala olakšati identifikaciju lažnih vijesti, ali i pomoći u utvrđivanju tko od njihovih kontakata najviše dijeli lažne vijesti.

Opcija je zasad omogućena samo za korisnike u SAD-u, a veoma ju je jednostavno prepoznati i koristiti.

Tijekom listanja objava, podijeljenje vijesti (bile one lažne ili stvarne) dobit će malo "i" uz naslov. Ako kliknete na "i", dobit ćete dodatne informacije o samom tekstu – tko je izdavač odnosno izvor, nekoliko povezanih vijesti, kartu gdje je sve tekst bio podijeljen i popis prijatelja koji su podijelili taj tekst.

Upravo je taj popis prijatelja veoma koristan želite li identificirati koji od vaših prijatelja najčešće dijele lažne vijesti. Također, možete zapamtiti i koji od prijatelja dijele kvalitetan i zanimljiv sadržaj.

U Facebooku pripremaju još jednu novinu koja bi mogla pomoći u identifikaciji lažnih vijesti. Naime, najavili su kako bi u budućnosti osim podataka o izdavaču, mogli prikazivati i podatke o autoru, njegovu biografiju, članke koje je pisao, ali i njegovu osobnu internetsku stranicu ili profil na, pogodili ste, Facebooku. No za to će im biti potrebna pomoć samih izdavača jer će biti potrebno ugraditi poseban kod u svaki objavljeni tekst.

Hoće li i kad ovakve dodatne informacije o podijeljenim vijestima biti dostupne i ostatku svijeta, zasad nije poznato.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti