Evo što Apple priprema za sljedeću godinu

Iza Applea je odlična godina, a u ovoj kompaniji već su spremni za 2015. koju bi trebao obilježiti početak prodaje njihovog pametnog sata

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.12.2014. / 08:28

Evo što Apple priprema za sljedeću godinu

Kada je prošle godine došlo do velikog pada cijena dionica Applea, mnogi analitičari zaključili su kako Tim Cook ipak ne može voditi ovu kompaniju jednako uspješno kao što je to radio Steve Jobs te da za Apple slijedi teško razdoblje. No, Cook je cijelo vrijeme najavljivao kako pripremaju nešto veliko, a svoj je veliki plan proveo u djelo u drugoj polovici ove godine kada je predstavio nove modele mobilnih uređaja koji su oduševili korisnike i investitore te je vrijednost Applea na kratko razdoblje premašila 700 milijardi dolara. U rujnu su tako predstavljena dva nova modela iPhonea s velikim ekranima koji u ovih nekoliko mjeseci bilježe odlične prodajne rezultate, a najavljen je i toliko očekivani pametni sat čija prodaja počinje uskoro i koji bi trebao obilježiti sljedeću Appleovu godinu. Za 2015. Cook i Apple pripremaju brojne novitete, a ovo su neki od uređaja čije predstavljanje možemo očekivati:

iPhone 6S i 6S Plus – do sada nema previše glasina oko novih pametnih telefona koje ova kompanija priprema za 2015. godinu. Nasljednike ovogodišnjih modela najvjerojatnije će predstaviti u rujnu, a korisnici ne trebaju očekivati neke revolucionarne novitete, već poboljšanje postojećih modela – snažniji procesor, više memorije, bolju kameru i slično.

iPhone 6 mini – neke glasine koje su objavili na BI-u kažu kako će Apple iPhone 5S zamijeniti s modelom 6 mini. Ovaj bi uređaj trebao imati isti ekran (dijagonale 4 inča) te će biti sličan modelu 5S, a u SAD-u će se prodavati po cijeni od sto dolara uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora (zamijenit će 5S na sličan način na koji je iPhone 5C zamijenio iPhone 5).

iPad Pro – o novom velikom iPadu glasine kruže već duže vremena. Ovaj će tablet navodno imati dijagonalu ekrana veću od 12 inča, a povezivanjem s dodatnom tipkovnicom moći će se koristiti i kao prijenosno računalo.

iPad Air 3 i iPad mini 4 – nasljednici aktualnih modela Appleovih tableta trebali bi dobiti jače procesore i bolje kamere, a vjerojatno će biti još tanji u odnosu na modele predstavljene ove godine.

Novi softver – kao i svake godine, tako će i 2015. Apple predstaviti novu verziju softvera za mobilne uređaje (iOS 9) i novu verzija operativnog sustava za Macove.

Još tanji Mac Book Pro – prijenosnici iz Pro serije dimenzijama će postati sličniji Air modelima, a i dalje će imati snažniji hardver.

MacBook Air s retina ekranom – za mnoge je MacBook Air trenutno najbolji prijenosnik na tržištu, a sljedeće bi godine Apple napokon trebao predstaviti model s ekranom retina rezolucije.

Novi iMacovi – ove je godine predstavljen i prvi iMac s 27 inčnim retina ekranom, a Cookova kompanija retina ekrane sljedeće će godine ugraditi i u 21,5 inčne modele.

Novi model Apple TV-a – posljednji model ovog uređaja predstavljen je još 2012. godine tako da u 2015. možemo očekivati novu generaciju Apple TV-a.

Apple Watch – prvi Appleov sat predstavljen je u rujnu, no njegova prodaja počinje tek početkom 2015. te postoji mogućnost da će ova kompanija krajem godine predstaviti njegovog nasljednika

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti