Evo zašto je slavne osobe jednostavno hakirati!

Za pristup online računima potrebne su samo informacije koje je uz pomoć Googlea moguće pronaći za nekoliko sekundi

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.09.2014. / 09:19

Evo zašto je slavne osobe jednostavno hakirati!

Još nije u poznato tko je kriv za krađu i objavu fotografija koje su izazvale paniku u svijetu slavnih, a i dalje nije poznato na koji su se način hakeri dokopali tih fotografija. Iz Applea su prije dva dana poručili kako fotografije nisu ukradene iskorištavanjem sigurnosnog propusta u njihovom iCloudu, već su hakeri iskoristili informacije o korisničkim imenima, lozinkama i sigurnosnim pitanjima te su, kako su napomenuli neki novinari, optužili same korisnike za korištenje loših lozinki.

Upravo su ta sigurnosna pitanja na koja je potrebno odgovoriti kada korisnici zaborave lozinke veliki problem iClouda i brojnih drugih internetskih servisa, pri čemu su često ugrožene upravo slavne i poznate osobe. Naime, na Huffington Postu napominju kako je odgovore za neka od sigurnosnih pitanja za iCloud poput 'Tko je bio vaš najbolji prijatelj u srednjoj školi', 'Koji je bio vaš nadimak u djetinjstvu', odnosno datum rođenja jednostavno pronaći na internetu. Npr. uz pomoć Googlea za nekoliko sekundi može se saznati datum rođenja Jennifer Lawrence, njen nadimak iz djetinjstva te imena njenih najboljih prijateljica iz škole – iako neki daju lažne odgovore na ova pitanja, brojni korisnici ipak ostavljaju prave podatke putem kojih je moguće provaliti u njihove račune.

Jedan od poznatijih primjera korištenja dostupnih informacija s interneta za pristup online računima jest iz 2008. godine kada je američki student David Kernell pristupio mailu Sarah Palin – on je na Googleu pronašao odgovor na pitanje gdje je upoznala svog muža (u srednjoj školi) i pristupio njenom mailu, zbog čega je kasnije završio godinu dana u zatvoru.

Također, 2010. Christopher Chaney ovu je metodu koristio za pristup e-mailovima oko pedeset slavnih osoba poput Scarlett Johansson i Christine Aguilere – nakon što su golišave slike Johannson dospjele u javnost, on je uhićen i osuđen na deset godina zatvora. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti