Facebook i ekonomija oko njega cvatu! Do sada je otvoreno preko 200.000 radnih mjesta

Društvena mreža Facebook danas je uspješna kompanija koja broji preko 2.000 zaposlenih i ostvaruje gotovo dvije milijarde dolara prihoda godišnje.

Zimo Zimo Ivan Klarić | 20.09.2011. / 10:12

Facebook i ekonomija oko njega cvatu! Do sada je otvoreno preko 200.000 radnih mjesta

Društvena mreža Facebook danas je uspješna kompanija koja broji preko 2.000 zaposlenih i ostvaruje gotovo dvije milijarde dolara prihoda godišnje.

Facebookov model, marketinška platforma i preko sedamsto milijuna korisnika otvorili su desetke tisuća radnih mjesta širom svijeta. Koliko Facebook znači gospodarstvu SAD-a nije potrebno pretjerano naglašavati. No, ove brojke ipak su zapanjujuće…

Kompanija Facebook oko sebe je stvorila cijelo uspješno gospodarstvo. Prema najnovijim istraživanjima s University of Maryland, Facebookova ekonomija otvorila je najmanje 182.000 novih radnih mjesta, a doprinos američkom gospodarstvu dosegnuo je 12,19 milijardi dolara.

Slobodnije analize pokazuju pak kako je riječ o 235.644 radnih mjesta i 15,71 milijardi dolara doprinosa američkom gospodarstvu u 2011. godini.


I u Hrvatskoj niču radna mjesta


Osvrnemo li se samo na hrvatsko tržište vidjet ćemo kako društvena mreža zaista otvara radna mjesta. Gotovo svi vodeći mediji te stotine drugih tvrtki oglašavaju svoje članke i proizvode na Facebooku, a o njihovim web stranicama sve više se brinu stručnjaci specijalizirani isključivo za izradu aplikacija i oglašavanje na Facebooku.

Hrvatske tvrtke koje su nastale s ciljem pružanja usluga efikasnog oglašavanja na Facebooku, poput iSTUDIO-a, danas zapošljavaju desetke visokoobrazovanih djelatnika te posluju u gotovo svim zemljama regije, a prisutne su i na tržištima Europske unije.

- Samo iSTUDIO zapošljava 17 ljudi, a ako bi prebrojali sve tvrtke koje rade za nas kao i honorarce te povremene studente, brojka bi bila oko 30. Ukoliko bi pogledali cijelu Hrvatsku, vjerujem da bi mogli nabrojati stotinjak osoba koji puno radno vrijeme rade poslove vezane uz Facebook.

Ukoliko bismo brojali i one koji povremeno rade nešto vezano uz Facebook, vjerujem da bi brojka dosegnula 1000. Poznato je da samo u Hrvatskoj već postoji preko tisuću Facebook stranica brandova (drustvenimediji.com) koje netko vodi. Vjerujem da će se u bliže vrijeme još povećavati broj osoba usko vezanih uz Facebook – ističe suosnivač iSTUDIO-a Daniel Ackermann.

Photo via Telegraph.co.uk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti