Facebook potiho potvrdio problem koji bi mogao ugroziti sve korisnike WhatsAppa

U javnost je dospjelo nekoliko izvještaja sigurnosnih stručnjaka u kojima se upozorava kako se WhatsApp nalazi pod napadom hakera, a sredstvo napada je video sa zloćudnim kodom. Sve što im treba je broj telefona koji koristi WhatsApp.

Martina Čizmić | 17.11.2019. / 11:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad god se otkrije nekakav sigurnosni propust u aplikaciji koju koriste milijuni diljem svijeta, tvrtkama koje su napravile te aplikacije u najboljem je interesu da taj propust što prije riješe. Obično se oglase službenim priopćenjem u kojem savjetuju korisnicima što napraviti.

No, ne i Facebook.

Odbijena viza, ilustracija Pazite s kim komunicirate na Facebooku i WhatsAppu! To vas može stajati vize za SAD

WhatsApp (Foto: AFP) Hoćete li odustati od WhatsAppa? Hakeri mogu manipulirati vašim porukama, a Facebook je nemoćan

U njihovoj popularnoj aplikaciji za direktno dopisivanje, WhatsApp, otkriven je sigurnosni propust koji ugrožava sve - i korisnike Androida i one na iOS-u, pa čak i one na Windows Phoneu (ako takvih još ima).

Naime, u javnost je dospjelo nekoliko izvještaja sigurnosnih stručnjaka u kojima se upozorava kako se WhatsApp nalazi pod napadom hakera, a sredstvo napada je video sa zloćudnim kodom. Sve što im treba je broj telefona koji koristi WhatsApp.

Prema njihovom izvještaju, hakeri mogu poslati MP4 datoteku sa zlonamjernim kodom korisniku WhatsAppa i onog trenutka kad ga korisnik pokrene, kreće i instalacija zlonamjernog koda. To hakerima omogućava udaljeno upravljanje uređajem, instalaciju malwarea, ali i mogućnost prisluškivanja korisnika.

Iako su ugroženi gotovo svi korisnici WhatsAppa, iz Facebooka, službeno nisu rekli ni riječi. No, da problem postoji priznali su potiho, objavivši informacije o ranjivosti na svojim stranicama za developere.

Najranjivije su ranije verzije WhatsAppa za privatne korisnika (prije 2.19.274 za Android, 2.19.100 za iOS i 2.25.3 za Enterprise Client), ali i verzije za poslovne korisnike.

Facebook nije objavio službeni savjet što napraviti, ali sigurnosni stručnjaci ističu kako bi korisnici trebali provjeriti koju verziju WhatsAppa koriste i ažurirati ju na najnoviju verziju.

Kako bi provjerili koju verziju WhatsAppa koriste, kroisnici bi trebali pokrenuti aplikaciju na svom uređaju, ući u Opcije (Settings) koji se nalaze u desnom gornjem kutu, tamo odabrati Pomoć (Help) i potom Informacije o aplikaciji (App info).

Također, mogu i jednostavno odabrati Google Play ili App Store i tamo provjeriti treba li njihova WhatsApp aplikacija ažuriranje ili ne.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti