Facebook je objavio da će se suspenzija, koja će trajati najmanje dvije godine od 7. siječnja ove godine kada su Trumpovi profili već bili privremeno blokirani nakon nereda u Kapitolu, ukinuti samo ako se smanji rizik za javnu sigurnost.

Trump je suspenziju Facebooka nazvao uvredom za Amerikance koji su glasali za njega.

Iz Facebooka su izvijestili da su Trumpovi postupci ozbiljno kršenje njihovih pravila.

Div među društvenim mrežama više neće dati političarima imunitet za obmanjujući ili uvredljiv sadržaj samo zato što su njihovi komentari često glavna vijest u svijetu.

Potez Facebooka uskraćuje Trumpu glavni medij za obraćanje javnosti uoči izbora u studenom 2022., kada će se njegova Republikanska stranka natjecati za mjesta u Kongresu.

Međutim, možda će se ipak uspjeti vratiti na Facebook prije sljedećih predsjedničkih izbora krajem 2024.

Trumpu je već trajno zabranjeno i twittanje, a nakon nereda u Kapitolu suspendirao ga je i YouTube.

Bivši predsjednik, koji je ovaj tjedan ugasio i svoj nedavno pokrenuti blog, najavljivao je mogućnost da pokrene vlastitu platformu, ali njegov je tim o tome dao malo detalja.

S obzirom na ozbiljnost okolnosti koje su dovele do suspenzije gospodina Trumpa, vjerujemo da su njegovi postupci predstavljali ozbiljno kršenje naših pravila i da zaslužuju najvišu moguću kaznu prema novim protokolima, rekao je Facebook-ov šef za globalne poslove Nick Clegg.

Neovisni nadzorni odbor Facebooka u svibnju je podržao dosad neviđenu blokadu Trumpa, uz obrazloženje da njegove objave potiču na nasilje. Međutim, odbor je zaključio da je pogrešno zabranu učiniti neodređenom i pozvao na proporcionalan odgovor.

Trump je u petak izjavio da Facebookova presuda vrijeđa rekordnih 75 milijuna ljudi, ali i mnoge druge koji su glasali za njega na namještenim predsjedničkim izborima 2020.

Ne bi im trebalo dopustiti da se izvuku s ovom cenzurom, naša zemlja više ne može podnijeti ovo zlostavljanje, istaknuo je Trump.

Facebook je najavio da će surađivati ​​sa stručnjacima kako bi donijeli odluku o smanjenju rizika javne sigurnosti i da će se tek tada Trump moći vratiti na platformu.

Kompanija je također rekla da će postojati set eskalirajućih sankcija koje će se pokrenuti ako Trump prekrši daljnja pravila čime bi moglo doći i do trajnog uklanjanja njegovih profila.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju