Facebook, Twitter i Google trebali bi podnositi mjesečne izvještaje o borbi protiv lažnih vijesti

Borba protiv lažnih vijesti se sa pandemije koronavirusa seli na cjepivo protiv koronavirusa.

Martina Čizmić | 10.06.2020. / 15:13

Vera Jourova (Foto: AFP)
Vera Jourova (Foto: AFP) (Foto: AFP)

Borba protiv lažnih vijesti trebala bi biti jedan od glavnih zadataka velikih internetskih platformi i društvenih mreža, a u EU smatraju kako bi o tome kako im ta borba ide trebali izvještavati svakog mjeseca.

Dezinformacije ne štete samo zdravlju naše demokracije, već štete i zdravlju naših građana, upozorila je potpredsjednica za transparentnost Europske komisije, Vera Jourova osvrčući se na poplavu lažnih vijesti tijekom pandemije koronavirusa.

Lažne vijesti mogu negativno utjecati na gospodarstvo i na odgovor javnih službi te tako oslabiti zdravstvene mjere, istaknula je Jourova.

Dodala je kako će se borba protiv lažnih vijesti sad proširiti i na lažne vijesti o cjepivima.

Internetske platforme trebale bi svakog mjeseca podnositi izvješaje s detaljnim opisom svega što su napravili kako bi promovirali provjeren sadržaj te ograničili dezinformacije i oglase koji se odnose na koronavirus, poručili su iz Europske komisije.

EU će pojačati svoja nastojanja u borbi protiv dezinformacijskih kampanja stranih igrača (poput Rusije i Kine) kroz jačanje diplomacije, veću podršku slobodnim i neovisnim medijima, faktografima i istraživačima, poručili su iz Europske komisije.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti