Sve češće istrage i kazne protiv velikih tehnoloških kompanija potaknule su Britanca Sir Nicka Clegga, bivšeg zamjenika premijera Velike Britanije, a sad Facebookova potpredsjednika za globalna pitanja i komunikaciju, da reagira.

Tijekom posjeta New Deliju upozorio je kako bi daljnje akcije država protiv velikih tehnoloških kompanija poput Facebooka i Googlea moglo rezultirati balkanizacijom interneta.

Ako mi u otvorenim i demokratskim društvima ne surađujemo, riskiramo ušetati u novo doba u kojem internet više nije univerzalni prostor, već serija silosa u kojima različite zemlje postavljaju svoja pravila, a autoritarni režimi apsorbiraju podatke svojih građana, rekao je Clegg.

Upozorio je da takvo stvaranje zatvorenih državnih interneta i uvođenje strogih pravila kakva Indija planira uvesti mogu uvelike izmijeniti izgled interneta kakav danas poznajemo. Pa čak ga i u potpunosti uništiti.

Između Kine i Indije trećina svjetske populacije bila bi odvojena od svjetskog interneta, a za nekoliko godina možda interneta kao takvog neće ni biti, upozorio je Clegg.

Podsjetimo, Kina već godinama strogo kontrolira internet i podatke koji se tamo objavljuju, a Rusija je već poduzela određene korake kako bi stvorila državnu mrežu koja bi po potrebi bila odvojena od ostatka interneta.

Izvor: Axios