Facebookov potpredsjednik upozorava: "Ako nešto ne učinimo, doći će do balkanizacije interneta"

Za nekoliko godina možda interneta kao takvog neće ni biti, upozorio je Clegg.

Martina Čizmić | 12.09.2019. / 15:11

Nick Clegg (Foto: AFP)

Sve češće istrage i kazne protiv velikih tehnoloških kompanija potaknule su Britanca Sir Nicka Clegga, bivšeg zamjenika premijera Velike Britanije, a sad Facebookova potpredsjednika za globalna pitanja i komunikaciju, da reagira.

Tijekom posjeta New Deliju upozorio je kako bi daljnje akcije država protiv velikih tehnoloških kompanija poput Facebooka i Googlea moglo rezultirati balkanizacijom interneta.

Ako mi u otvorenim i demokratskim društvima ne surađujemo, riskiramo ušetati u novo doba u kojem internet više nije univerzalni prostor, već serija silosa u kojima različite zemlje postavljaju svoja pravila, a autoritarni režimi apsorbiraju podatke svojih građana, rekao je Clegg.

Upozorio je da takvo stvaranje zatvorenih državnih interneta i uvođenje strogih pravila kakva Indija planira uvesti mogu uvelike izmijeniti izgled interneta kakav danas poznajemo. Pa čak ga i u potpunosti uništiti.

Između Kine i Indije trećina svjetske populacije bila bi odvojena od svjetskog interneta, a za nekoliko godina možda interneta kao takvog neće ni biti, upozorio je Clegg.

Podsjetimo, Kina već godinama strogo kontrolira internet i podatke koji se tamo objavljuju, a Rusija je već poduzela određene korake kako bi stvorila državnu mrežu koja bi po potrebi bila odvojena od ostatka interneta.

Slika nije dostupna Putin napravio prvi korak ka stvaranju izoliranog ruskog interneta

Izvor: Axios

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti