Facebookova kriptovaluta mijenja ime i način funkcioniranja ne bi li lakše dobila odobrenje za rad

Iako su neke informacije ukazivale na to da bi Diem mogao biti lansiran već u siječnju 2021., to se sad čini manje vjerojatnim.

Martina Čizmić | 03.12.2020. / 11:47

Virtualna valuta Libra, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kad je Facebook predstavio svoj ambiciozni projekt Libra i najavio uvođenje vlastite kriptovalute, imao je podršku brojnih tvrtki iz financijskog i tehnološkog sektora. No ne i regulatora diljem svijeta.

Kako su se stvari s razvojem i lansiranjem kriptovalute zakomplicirale, tako su i partneri jedan po jedan napuštali projekt. No to ne znači da je projekt zaustavljen ili napušten.

Mark Zuckerberg Zuckerberg na rešetanju u Kongresu: "Facebook ima previše moći, postao je prevelik i ozbiljno moramo razmisliti o tome da ga razbijemo"

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) Kraj Libre? MasterCard, Visa, eBay i drugi napustili Zuckerbergov projekt

Upravo suprotno. U Facebooku su i dalje uvjereni kako će njihova kriptovaluta uskoro ugledati svjetlo dana. A kako bi to ubrzali odlučili su promijeniti ime iz Libra u Diem ne bi li lakše dobili odobrenje regulatora.

Promjena imena dio je plana kojim bi se uvođenje kriptovalute učinilo jednostavnijim i lakšim. U odnosu na originalno predstavljen plan, odustali su od ideje da se svatko može prijaviti za korištenje valute, a trenutno rade na smjernicama za borbu protiv pranja novca, financiranja terorizma i poštivanja sankcija. Diem bi trebao biti virtualna valuta koja je vezana uz dolar, što bi značilo da je valuta stabilnija od nekih drugih kriptovaluta, a to bi ujedno i olakšalo dobivanje odobrenja od različitih regulatora diljem svijeta. Prije svega švicarskog.

Iako su neke informacije ukazivale na to da bi Diem mogao biti lansiran već u siječnju 2021., to se sad čini manje vjerojatnim.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti