Facebookova usluga zaštite profila javnih osoba dostupna i u Hrvatskoj

Meta je proširila program Facebook Protect i na Hrvatsku, što znači da će i hrvatski političari, javni dužnosnici, ali i aktivisti i novinari moći dodatno zaštititi svoje profile od hakiranja i neovlaštenih upada.

Martina Čizmić | 23.02.2022. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hakiranje profila na društvenim mrežama nije toliko rijetko koliko bi mogli misliti. Dijelom su tome krivi sami korisnici koji dijele lozinku s drugima ili koji jednostavno koriste preslabe lozinke i ne koriste druge mjere zaštite svog profila. 

No, jedno je kad hakiraju profil prosječnog korisnika, a drugo kad se to dogodi javnoj osobi koju prate deseci tisuća (ili čak milijuni) i čijim objavama ljudi vjeruju. 

Slika nije dostupna Jeste li znali za ovu opciju na Facebooku? Iznimno je korisna i važna za privatnost

Upravo kako bi dodatno zaštitili takve, javne osobe, u Facebooku su započeli s testiranjem programa 2018. godine, a službeno pokrenuli program Facebook Protect u SAD-u uoči predsjedničkih izbora 2020.godine. Radi se o sigurnosnom programu koji pomaže u zaštiti osoba koje su u, kako ističu, "većem riziku od zlouporabe korisničkih računa i hakerskih napada, poput aktivista za ljudska prava, novinara i dužnosnika".

Program je postepeno širen i na druge zemlje, pa je prema posljednjim informacijama u njega uključeno više od 1,5 milijuna korisničkih računa u više od 50 država svijeta. Od danas, taj je program dostupan i u Hrvatskoj.

Kako su istaknuli iz Mete, korisnicima Facebooka koji ispunjavaju uvjete za njegovo korištenje prikazat će se informacije o programu i upute za prijavu.

Facebook Protect je sigurnosni program za zaštitu korisnika koji su u većem riziku od zlouporabe korisničkog računa, poput aktivista za ljudska prava, novinara i dužnosnika. Nakon što se korisnik prijavi za korištenje programa, pratimo njegov korisnički račun kako bismo uočili potencijalne hakerske prijetnje i pomogli mu u povećanju stupnja zaštite. Jedan je od alata, primjerice, korištenje dvofaktorske provjere koja je jedna od najvažnijih sigurnosnih provjera za sprječavanje malicioznih pristupa korisničkom računu iz preglednika ili s mobilnih uređaja koji nam nisu poznati. Iako nismo u mogućnosti spriječiti svaki maliciozni napad, neprestano tražimo načine da budemo korak ispred i ovaj je program jedna od nekoliko aktivnosti koje provodimo kako bismo ih otežali i smanjili njihov broj, pojasnio je Jacob Turowski, voditelj javnih politika za središnju i istočnu Europu u Meti.

Facebook Protect program dostupan je i korisnicima (primjerice, privatnim profilima javnih osoba), ali i službenim stranicama tih osoba (primjerice, službene Facebook stranice političara ili drugih dužnosnika putem kojih komuniciraju s javnošću).

Kad je riječ o stranicama, njihovi se administratori trebaju prijaviti za ulazak u program. Međutim, svi administratori registriranih stranica bit će podvrgnuti autorizaciji kako bi se povećala sigurnost stranice – neovisno o tome jesu li se prijavili za program ili ne. U okviru procesa autorizacije na stranicama, od administratora se zahtijeva da osiguraju svoje korisničke račune korištenjem dvostupanjske autentifikacije i navođenjem države u kojoj borave. Uz to, osoba koja upravlja stranicom mora to raditi preko profila sa stvarnim imenom, pri čemu taj profil mora ujedno biti i jedini koji koriste na platformi.

Slika nije dostupna Zuckerberg najavio zanimljive promjene vezano uz privatnost korisnika Messengera

Facebook Protect do sad se pokazao kao dobro rješenje pogotovo uoči izbora u pojedinim državama, kad su političari i javni dužnosnici najaktivniji na društvenim mrežama i kad su njihovi profili najranjiviji. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti