Zuckerberg najavio zanimljive promjene vezano uz privatnost korisnika Messengera

Nije savršena, ali ipak daje malo bolji dojam privatnosti.

Martina Čizmić | 04.02.2022. / 11:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Korisnici Facebook Messengera ne mogu se baš pohvaliti da imaju visok stupanj zaštite privatnosti, pogotovo kad je u pitanju osjetljivo dopisivanje. Dok je kod nekih drugih aplikacija za razmjenu poruka enkripcija (odnosno zaštita od nepoželjnih upada) automatski uključena, korisnici Messengera moraju ju uključiti sami odabirom "Tajnog razgovora/Secret conversation". 

Iako takva opcija korisnicima nudi svojevrsnu sigurnost da poruke koje razmjenjuju neće biti lako dostupne neovlaštenim osobama, još uvijek postoji mogućnost da tu prepisku druga osoba snimi pomoću snimke ekrana (screenshota) ili pak pomoću drugog mobilnog telefona kao fotografiju. 

No, to bi se (barem djelomično) moglo riješiti s novom verzijom Facebook Messengera. 

Kako je u objavi na Facebooku napomenuo sam Zuckerberg, nova verzija Messengera će osobe koje sudjeluju u "tajnom razgovoru" obavijestiti ako netko napravi screenshot njihovog razgovora. Međutim, to će funkcionirati samo ako su uključene "poruke ograničenog trajanja" odnosno poruke koje nakon isteka određenog vremena automatski nestaju iz razgovora. 

Treba napomenuti kako ova nova opcija neće spriječiti nikoga da napravi screenshot prepiske, ali će barem informirati drugu stranu da je to učinjeno. Zanimljivo, Facebook je u svoju aplikaciju za mobilne telefone uključio opciju zabrane screenshota, ali ona se odnosi samo na prepisku u Dating dijelu aplikacije. 

Također, valja imati na umu da ova obavijest stiže samo ako je uključen "tajni razgovor" i poruke koje imaju rok trajanja. 

Pokušali smo isprobati ovu novu opciju, no za sad, još čini se, nije dostupna u Hrvatskoj. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti