Facebooku ponovno prijeti tužba za monopol: "Zbog nedostatka sposobnosti i talenta su pokupovali konkurenciju i ugušili ju"

Facebook je u novim problemima jer mu i dalje prijeti sudska tužba zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja zbog navodnog prakticiranja monopola na tržištu, priopćila je američka Federalna komisija za trgovinu (FTC).

Branimir Vorša | 20.08.2021. / 12:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dosad je Facebook bio suočen s brojnim kontroverzama oko zakona o tržišnom natjecanju ("antitrust law") koji istražuje poslovanje tog giganta društvenih medija, posebice njihove pogodbe i akvizicije.

Među najpoznatijim slučajevima sukoba Facebooka sa zakonom o tržišnom natjecanju uključuju preuzimanje Instagrama i WhatsAppa, gdje su potonjeg posjetili i europski tužitelji, a ne samo američka regulatorna tijela.

FTC je, vezano uz najnoviji slučaj, dao do znanja da stvari nisu gotove te da su obnovili pritužbu protiv te kompanije.

Facebook upravlja s tri velike aplikacije (Messenger, Instagram i WhatsApp).koje predstavljaju neke od najpopularnijih svjetskih društvenih aplikacija i platformi za dopisivanje.

U slučaju kontroverznog preuzimanja Instagrama i WhatsAppa, Facebook je pokazao da ima moć zgrabiti čak i najveće konkurente.

Obnovljena pritužba ponovno će proučiti prethodne sporne slučajeve Facebookih akvizicija te nastaviti tamo gdje se zadnji put stalo. Glavni fokus i dalje će biti na monopolističkoj taktici Facebooka, koju je ta kompanija navodno prakticirala na tržištu.

FTC zapravo optužuje Facebook za nepoštenu i monopolističku poslovnu praksu te istovremeno poziva na razbijanje te kompanije na nekoliko manjih kako bi se "vratila konkurencija te popravila šteta" koju je izazvalo Facebookovo "protunatjecateljsko ponašanje".

Facebooku je nedostajalo poslovne sposobnosti i tehničkog talenta za preživljavanje tranzicije na mobilne platforme. Nakon što su nisu uspjeli držati korak s novim inovatorima, Facebook je ilegalno kupio i ugušio konkurenciju, kad bi njihova popularnost postala egzistencijalna prijetnja za tu kompaniju, rekla je Holly Vedova, v.d. direktora FTC-ovog odjela za tržišno natjecanje.

Facebook je potisnuo inovaciju te poboljšanja kvalitete proizvoda te unazadio iskustvo korištenja društvenih mreža, dodala je Vedova, rekavši kako su to učinili tako što su korisnike izložili nižim razinama privatnosti i zaštite podataka, kao i agresivnijem oglašavanju.

FTC je ukazao i na poslovnu strategiju osnivača i šefa Facebooka Marka Zuckerberga iz 2008. godine, koji je govorio kako je bolje kupiti nego natjecati se te dodaju kako je kompanija ostala vjerna toj maksimi, kao i da su sustavno pratili konkurenciju te pokupovali tvrtke koje su smatrali ozbiljnim tržišnim prijetnjama.

Obnovljena pritužba je i proširena, s prethodnih 53 stranice na čak 80, no nije prošla jednoglasno u FTC-u, već je odlučeno da se s njom nastavi u nadograđenoj verziji s tri glasa za i dva protiv. Dvoje republikanskih povjerenika u FTC-u bilo je protiv te su svojim glasovima pokušali blokirati taj potez FTC-a.

Izvor: Tech Times/RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti