FAO upozorava: Sve veća potražnja za mesom, povećat će emisiju stakleničkih plinova

Što se tiče završnih proizvoda, meso je odgovorno za 67 posto emisija stakleničkih plinova, ispred mlijeka s 30 posto i jaja s tri posto.

Hina | 08.12.2023. / 13:19

Krave
Krave (Foto: Afp)

 Uzgoj stoke odgovoran je za 12 posto emisija stakleničkih plinova i taj će se učinak pogoršavati ako se ništa ne učini jer će se svjetska potražnja za mesom povećati, objavila je u petak u izvješću Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).

 

Kako bi se smanjila emisija štetnih plinova, FAO poziva na povećanje produktivnosti cijelog proizvodnog lanca, prilagođavanje životinjske hrane te poboljšanje zdravlja domaćih životinja.

Također predlaže smanjenje konzumacije mesa u bogatim zemljama, ali smatra da bi to imalo ograničeni učinak.

Krave Mljekar se odlučio na revolucionaran korak: Ovakve krave ne postoje nigdje na svijetu

UN u izvješću kao referentnu godinu navodi 2015., kada se proizvelo 810 milijuna tona mlijeka, 78 milijuna tona jaja i 330 milijuna tona mesa.

Goveda su glavni izvor emisija štetnih plinova (62 posto), potom slijedi svinjetina s 14 posto, perad s devet posto, bivoli osam posto te ovce i koze sedam posto.

Proizvodnja gnojiva za stočnu hranu i transport rezultirali su emisijom 6,2 gigatona (Gt) ekvivalenta CO2.

FAO je mjerio metan, dušikov oksid i ugljični dioksid.

Bill Gates Bill Gates uložio milijune dolara u startup koji želi spriječiti krave da - podriguju

Što se tiče završnih proizvoda, meso je odgovorno za 67 posto emisija stakleničkih plinova, ispred mlijeka s 30 posto i jaja s tri posto.

Direktne emisije stoke, od "vjetrova" do izmeta, predstavljaju 60 posto sveukupne emisije stakleničkih plinova, a preostalih 40 posto indirektne emisije štetnih plinova koja je rezultat proizvodnje pesticida i umjetnih gnojiva za životinjsku hranu, prijevoza te kršenja šuma za pašnjake i farme soje.

S gospodarskim rastom i urbanizacijom konzumacija mesa ima tendenciju rasta, čak i kada se usporava zbog zabrinutosti za klimu, zdravlje i dobrobit životinja, zakjučuje FAO.

Krava Irska se okreće morskoj travi radi smanjenja metana od krava i ovaca

Zbog porasta stanovništva u svijetu i prosječne potrošnje po stanovniku, FAO predviđa da će se konzumacija životinjskih proteina između 2020. i 2050. povećati za 21 posto.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti