Fatalan objed: Na dalekom istoku Rusije pronađen kit ubojica čiji je posljednji obrok bio koban

U posve neobičnom i bizarnom otkriću na dalekom istoku Rusije znanstvenici su prvi put pronašli izravan dokaz da se kitovi ubojice hrane i morskim vidrama.

Branimir Vorša | 05.10.2023. / 10:24

Orka
Orka (Foto: Afp)

Godine 2020. jedan kit ubojica (orka) nesretno je izgubio život u ruskim vodama. Trbuh tog morskog grabežljivca bio je pun vidri – točnije njih šest. No pun vidri kit ubojica nije skončao od tih šest navedenih, već od sedme vidre, koja mu je zapela u grlu.

UPOZORENJE! U nastavku je teksta objava s Facebooka s fotografijom koja prikazuje što su znanstvenici pronašli u utrobi kita ubojice.

Taj je incident označio i prvi izravni dokaz grabežljivosti kitova ubojica prema morskim vidrama, na Zapovjedničkim otocima kraj ruske dalekoistočne obale.

Neobičan susret s grbavim kitom VIDEO Pogledajte neobično ponašanje grbavog kita koje je snimio ovaj tiktoker

Orke se obično klasificiraju kao jedna vrsta, Orcinus orca. Međutim, sve više dokaza ukazuje na to da različite regionalne skupine mogu pripadati različitim podvrstama ili čak zasebnim vrstama, od kojih svaka ima svoje prehrambene sklonosti i strategije lova na plijen.

Prvi dokaz da orke proždiru i morske vidre

Dok je poznato da orke love razne morske životinje poput lososa, tuljana, morskih lavova, morskih pasa i kitova, lov na morske vidre rijedak je i rijetko se opaža. Tijekom 1990-ih pad populacije morskih vidri na Aljasci i Aleutskim otocima pobudio je sumnje u vezi s orkama, ali dosad su nedostajali izravni dokazi.

Neke orke u regiji pripadaju podskupini zvanoj Biggove orke, koju karakterizira poseban genom i sklonost prema plijenu sisavaca, uključujući tuljane, morske lavove, kitove, dupine i pliskavice. Međutim, dokumentirani napadi tih kitova ubojica na morske vidre bili su rijetki od 1970-ih na navedenom otočju, na dalekom istoku Rusije.

Međutim, 14. travnja 2020. godine na Beringov otok isplivala je mrtva odrasla ženka orke duga 6,3 metra. Njezin je želudac sadržavao zapanjujuće otkriće - šest cijelih morskih vidri, sa sedmom zaglavljenom u grlu, glavom naprijed. Dodatno, 256 kljunova glavonožaca pronađeno je u njezinu probavnom traktu, što ukazuje na gošćenje lignjama.

Uzrok smrti

Utvrđivanje točnog uzroka smrti pokazalo se izazovnim, ali znanstvenici su uočili znakove vaginalnog prolapsa. Ipak, vjeruju da je vjerojatnije da joj je vidra začepila dišni put i uzrokovala gušenje.

Ilustracija Tajno oružje na koje nitko ne bi posumnjao: Kako su ove životinje postale dio ratovanja

Činjenica da je vidra ostala zaglavljena u njezinu jednjaku može možda ukazivati na to da je to zapravo bio uzrok smrti jer je blokirala njezin dišni trakt. Smrtonosno gušenje uzrokovano zaglavljivanjem ribe u jednjaku zabilježeno je kod dobrih dupina. Stoga je vjerojatno da je kit ubojica uginuo od gušenja izazvanog morskom vidrom, koja joj je zapela u jednjaku. Također je moguće da je gušenje uzrokovalo porod mrtvorođenčeta i vaginalni prolaps, objasnili su autori studije objavljene u časopisu Aquatic Mammals.

Taj neobični incident baca svjetlo na prehrambene navike Biggovih orki, ali otvara i nova pitanja. Jesu li glavonošci i vidre standardni plijen za tu skupinu kitova ubojica? Može li to biti prilagodba na natjecanje za uobičajeniji plijen ili sve manja dostupnost plijena tjera ove orke da istražuju alternativne strategije? Znanstvenici se nadaju odgovorima na ta pitanja u budućnosti.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti