VIDEO Pogledajte neobično ponašanje grbavog kita koje je snimio ovaj tiktoker

Nevjerojatni video australske TikTok zvijezde prikazuje zagonetni trenutak "stoja na glavi" grbavog kita u oceanu.

Branimir Vorša | 14.08.2023. / 16:22

Neobičan susret s grbavim kitom
Neobičan susret s grbavim kitom (Foto: YBS Youngbloods/Youtube)

Na internetu se pojavio viralni video izvanrednog susreta s grbavim kitom koji pokazuje neobično ponašanje, kolokvijalno poznato kao ''stoj na glavi''.

Video je objavio Brodie Moss, poznati tiktoker iz Australije, snimljen je iz prozirnog kajaka, a dokumentira trenutak u kojemu rep grbavog kita nepomično stoji iznad mirne površine oceana.

Moss je ostao zatečen prizorom koji je snimio. Mislim da je to kitov rep. Samo je došao gore i podigao rep, i ne ide nikamo. Ne znam čak ni što bih rekao, može ga se čuti kako govori u videu.

U videu se može vidjeti i bebu kita koja pliva oko uzdignutog repa, a također se mogu čuti i eterični zvukovi dvaju kitova koji međusobno komuniciraju.

Ovakvo ponašanje, gdje kitov rep pokazuje prema gore, intrigira znanstvenike desetljećima i povremeno se naziva "jedrenje repom". To je i dalje rijedak fenomen kojemu mogu svjedočiti oni koji promatraju grbave kitove, sive kitove, grenlandske kitove i druge kitove. U 2019. i 2020. godini tvrtka za promatranje kitova u zapadnoj Australiji uspjela je zabilježiti slične primjere takvog ponašanja.

Takvo ponašanje kitova nije ograničeno na australske vode, budući da su studije na obali Brazila između 1989. i 2000. izvijestile o povremenim slučajevima plovidbe repom, u trajanju od nekoliko sekundi do čak 12 minuta.

Zanimljivo je da su znanstvenici u Brazilu primijetili da su tijekom plovidbe s repom kitovi često polako uvijali rep, implicirajući rotaciju duž uzdužne osi. Ovo ponašanje je opaženo u različitim kontekstima, uključujući usamljene kitove, kitove majke, pa čak i trudnu ženku. Kada su majke pokazivale takvo ponašanje, njihovi mladunci bi obično bili viđeni kako plivaju oko njih, što je prizor sličan Mossovu opažanju.

Točna svrha fenomena, međutim, ostaje tajna. Hipoteze sugeriraju da bi to mogao biti oblik odmora za kitove majke, dopuštajući im da nadziru svoje mladunce dok su u položaju naopako. Hlađenje također može biti razlog jer bi izlaganje repa vjetru moglo pomoći u regulaciji temperature kita. Visoka prokrvljenost repa podržava ovu ideju jer bi mogla pomoći u izmjeni topline.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti