FBI ima recept za hakerske napade: Podvalit će im lažne podatke

FBI želi surađivati s kompanijama i pomoći im u povećanju sigurnosti podataka, a to namjeravaju napraviti korištenjem lažnih podataka, odnosno mamaca koji bi privukli hakere.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.12.2019. / 08:08

FBI (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jedan od izraza koje sve češće čujemo na tehnološkim konferencijama jest da su podaci nova nafta, a osim korisnicima i kompanijama, veliku vrijednost i priliku za zaradu predstavljaju i hakerima. Nedavno smo pisali o promjeni taktike kibernetičkih kriminalaca koji više ne samo da zaključavaju računala i podatke prilikom ransomware napada, već ih i javno objavljuju, odnosno ucjenjuju vlasnike tih podataka da će ih, ako im ne plate otkupninu, objaviti.

Ransomware (Foto: Getty Images) Svi bi se trebali zabrinuti: Hakeri mijenjaju taktiku, a njihove metode postaju još opasnije

Velike kompanije imaju svoje odjele za kibernetičku sigurnost s kojima uvijek pokušavaju biti korak ispred hakera i zaštititi svoju mrežu i podatke, a u tome im sada želi pomoći i FBI. U sklopu njihova programa IDLE, pomažu kompanijama zanimljivom taktikom – korištenjem lažnih podataka kojima žele zbuniti i prevariti napadače koji probiju zaštitu i pokušaju se dokopati vrijednih informacija kompanija.

Kako je riječ o FBI-u, naravno da nema previše informacija o samom programu, no prema dostupnim podacima, kompanije bi na svoje servere pohranjivale "mamce", tj. lažne datoteke koje bi mogli privući korporativne špijune, kriminalce i hakere. IDLE nije zamišljen kako bi u potpunosti zaštitio kompanije od hakerskih napada, već kako bi im pomogao u pripremi obrane od napada i u provođenju proaktivne strategije zaštite umjesto, kako to često bude, reagiranja na propuste i krađu podataka tek nakon što se dogode.

Uloga FBI-a jest kompanijama pomoći u stvaranju lažnih datoteka korištenjem pravih informacija i podataka. Naravno, pri tome im kompanije moraju dati dopuštenje za pristup podacima, a FBI ih neće zadržavati za sebe niti koristiti. Tako barem tvrde.

Slika nije dostupna Hakeri ukrali podatke više od 260 milijuna ljudi, stručnjaci upozoravaju - ako primite ovakav SMS, budite iznimno oprezni!

Nakon što FBI pomogne u stvaranju takvih lažnih informacija, one se pohranjuju u postojeću podatkovnu strukturu kako bi se doimali autentičnima. Takvi mamci čekaju hakere koji će se uhvatiti na njih, a kada do toga dođe, automatski će se poslati obavijest odjelu za IT, koji će biti upoznat s napadom i, dok se hakeri još nisu dokopali pravih informacija, poduzeti odgovarajuće mjere zaštite.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti