FBI ima važnu poruku za sve roditelje na početku nove školske godine: Čuvajte svoju djecu!

S obzirom na to da će dio djece nastavu (povremeno) pratiti online, veća je mogućnost napada seksualnih predatora preko interneta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.09.2020. / 13:55

Djeca i ekrani (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Počela je nova školska godina, a kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta, dio djece određeno će vrijeme nastavu pratiti iz svoja četiri zida, preko interneta. Takav način pohađanja nastave krije brojne opasnosti jer, kako će provesti mnogo vremena online, veća je mogućnost da postanu žrtve seksualnih predatora. Na to su prilikom početka školske godine još jednom upozorili iz FBI-a jer će mnogi predatori pokušati iskoristiti situaciju i započeti internetsku vezu s djecom.

Slika nije dostupna Kupujete tablet za djecu? Google priprema novu opciju namijenjenu zaštiti najmlađih na Androidima

Predatori s djecom mogu stupiti u kontakt preko različitih online kanala i društvenih mreža, pri čemu se često predstavljaju kao njihovi vršnjaci ili govore da su mlađi od njih kako bi zaradili njihovo povjerenje. Nakon toga, objasnio je agent FBI-a Wesley Tagtmeyer novinarima ABC-ja, počinje proces tzv. groominga, odnosno uspostave povjerenja između predatora i žrtve, odnosno njihove emocionalne povezanosti. Jedan od sljedećih opasnih koraka jest da predator nagovori dijete da mu pošalje svoje intimne fotografije i videozapise, nakon čega može uspostaviti potpunu kontrolu nad njima.

Naime, tada napadač počinje ucjenjivati i zahtijeva nove fotografije jer prijeti da će u suprotnom kontaktirati obitelj i prijatelje žrtava i njima poslati slike koje je dobio od djece.

Još jedna otegotna okolnost tijekom pandemije jest i to što mnogi seksualni predatori rade od kuće, što znači da provode više vremena online te su i tijekom radnog vremena bez nadzora, pa i to vrijeme mogu iskoristiti za stupanje u kontakt sa žrtvama. Također, problem je i što mnogi roditelji koji su sa svojom djecom kod kuće nemaju vremena nadgledati ih što rade, kakvim stranicama surfaju i s kim komuniciraju jer moraju raditi od kuće.

Slika nije dostupna Šefovanje i seksizam: Zabrinjavajući učinci pametnih zvučnika na djecu

Tagtmeyer roditeljima savjetuje da uređaji s kojima djeca pristupaju internetu (računala, telefoni, tableti) budu na nekim lako dostupnim područjima u kući - npr. u sobama u koje roditelji mogu s vremena na vrijeme ući kako bi mogli vidjeti što djeca rade na njima. Najvažnije je ipak razgovarati s djecom i upoznati ih s brojim potencijalnim opasnostima koje prijete u virtualnom svijetu, kao i razgovarati s njima o tome što su radili online, koje su stranice posjećivali, jesu li doživjeli neki neugodnosti itd. Posebno je važno upozoriti ih na to da je svatko koga upoznaju na internetu stranac, čak i ako oni misle da razgovaraju s drugim djetetom.

Izvor: ABC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti