Šefovanje i seksizam: Zabrinjavajući učinci pametnih zvučnika na djecu

Djeca glasovnim asistenticama naređuju, vrijeđaju, imaju upite o seksu i slično te je danas teško reći kako će se korištenje pametnih zvučnika odraziti na djecu koja uz njih odrastaju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.08.2020. / 07:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prema nekim predviđanjima, u budućnosti će ljudi više razgovarati s botovima nego sa svojim partnerima. Umjesto da sami nešto napravimo, to će umjesto nas raditi pametni uređaji s kojima ćemo komunicirati pomoću glasovnih asistenata, a mnoga djeca već odrastaju s Alexom i Siri, koje im umjesto roditelja čak čitaju priče za laku noć.

Strah (Foto: Getty Images) Pametni zvučnik poručio korisniku: "Ubij svoje udomitelje"

Trenutačno je teško znati kakav je utjecaj pametnih zvučnika na najmlađe, no sve je više upozorenja na negativne strane glasovnih asistenata i zvučnika. Npr. djeca koja žive u kućanstvima s takvim zvučnicima lako se mogu naviknuti na naređivanje - oni često "šefuju" svojim zvučnicima koji im odgovaraju na sve upite. No ni to nije najveći problem. Kako su upozorili iz UN-a, činjenica da glasovni asistenti najčešće imaju ženski glas prikazuje žene kao "poslušne pomagačice" koje su dostupne dodirom na jednu tipku ili na glasovni upit poput "hej".

Iznimno je zabrinjavajuće i što je veliki broj upita Alexi, Siri i drugim glasovnim asistenticama vezan za seksualni sadržaj pa ako bi prije Siri nazvali "ku**om", njezin bi odgovor bio u stilu: Da mogu, zacrvenjela bih se. Naknadno su, pod pritiskom javnosti, odgovori na takva pitanja promijenjeni u: Ne znam kako odgovoriti na to.

No iako se situacija mijenja te su danas dostupni i muški glasovi kao asistenti, generacije djece odrasle su u svijetu u kojem su izricali naredbe i uvrede pametnim zvučnicima sa ženskim glasovnim asistenticama, komentirali su situaciju na The Telegraphu. Kao primjer naveli su poduzetnika Huntera Walka, koji je na blogu pisao o tome kako je njegov četverogodišnjak zbog Amazonova pametnog zvučnika "počeo šefovati". Smatra da djetetu ne može biti jasno zašto može zapovijedati Alexi, ali ne i ljudima te kaže da djeca počinju razmišljati da dok god razumljivo nešto izgovore, to mogu dobiti bez problema.

Amazonovi uređaji (Foto: AFP) Vjerujete li i dalje Alexi? Amazonovi zaposlenici slušaju sve što govorite

Tehnološke kompanije ponudile su neka rješenja za takve probleme - npr. Alexa je počela drukčije odgovarati na pitanja oko seksa (Neću odgovoriti na to), uređaji bi imali opcije u kojima bi se zahvalili kada bi ih djeca nešto zamolila, umjesto naredila itd. No činjenica je, kako smatra glavni urednik tehnološkog dijela The Telegrapha, da ne znamo kakav će biti utjecaj pametnih zvučnika na sljedeću generaciju te je jasno jedino da će pametne zvučnike i glasovne asistente koristiti sve veći broj djece.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti