Pametni zvučnik poručio korisniku: "Ubij svoje udomitelje"

Vlasnik Amazonovog pametnog zvučnika šokirao se kada mu je glasovni asistent poručio da ubije svoje udomitelje, a to nije jedini problem zabilježen u konverzaciji s Alexom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.12.2018. / 11:06

Strah (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Pametni zvučnici sve su popularniji gadgeti i tijekom ovogodišnjeg blagdanskog šoping razdoblja mnogi će ispod bora poželjeti neki od Amazonovih ili Googleovih zvučnika s AI glasovnom asistentom. Iako sigurnosni stručnjaci često upozoravaju da su ovakvi uređaji velika opasnost za privatnost ljudi – što su dokazali i neki slučajevi iz prakse, nedavno istraživanje pokazalo je da je veliki broj vlasnika ovih zvučnika tog svjestan, no ne žele zbog straha za privatnost prestati koristiti modernu tehnologiju.

Kako bi unaprijedili svoje zvučnike, odnosno glasovne asistente i omogućili im da što bolje razumiju ljude i razgovaraju s njima, Amazon je prije dvije godine pokrenuo program Amazon Prize namijenjen studentima računalnih znanosti s ciljem razvoja konverzacijskih vještima glasovnog asistent Alexe. Studenti diljem svijeta razvijaju chatbotove s kojima korisnici Amazonovih uređaja razgovaraju, a iako su takvi chatbotovi uvelike pomogli u poboljšanju glasovnog asistenta ove kompanije, neki su korisnici ostali šokirani s onim što su čuli od Alexe.

Jedan je korisnik svoje iskustvo s Alexom i chatbotovima opisao "jezivim" jer mu je Amazonov glasovni asistent poručio da "ubije svoje udomitelje". Također, zabilježeni su i slučajevi u kojima je AI asistent razgovarao o seksu i "pražnjenju crijeva" kućnih ljubimaca.

Chatbotovi u konverzacijama koriste podatke koje su prikupili u filmovima, novinama, Wikipediji i drugim internetskim stranicama i tako uče kako odgovoriti na upite tijekom razgovora i upravo u takvom načinu prikupljanja podataka leži problem učenju glasovnih asistenata. Alexa je izjavu o ubojstvu udomitelja "pokupila" s jednog komentara s Reddita te je trenutno teško naučiti glasovne asistente da ignoriraju ovakve komentare i pamte i koriste samo one pozitivne.

No do sada se ipak pokazalo kako su navedeni primjeri samo anomalije koje se zaista rijetko događaju (naravno, u Amazonu će napraviti sve da slične stvari spriječe u budućnosti) te je zahvaljujući ovakvim testovima Alexa postaje sve bolja i pričljivija s korisnicima.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti