FDA odobrio liječenje COVID pacijenata konvalescentnom plazmom, Trump trijumfalno izjavio: "Ovo je povijesna odluka u borbi protiv kineskog virusa"

Američka Agencija za lijekove i hranu (FDA), pod pritiskom američkog predsjednika Donalda Trumpa, odobrila je uporabu krvne plazme pacijenata oporavljenih od novog koronavirusa kao terapiju za liječenje bolesti COVID-19, prenose američki mediji.

Branimir Vorša | 24.08.2020. / 00:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trumpova tajnica za odnose s javnošću ranije je najavila odluku FDA kao veliko terapeutsko otkriće, no američki mediji redom pišu da bi ta odluka mogla potaknuti snažne kontroverze unutar same agencije, ali i šire znanstvene zajednice.

Takozvana terapija konvalescentnom plazmom nalazila se u fazi kliničkih testiranja, kao jedna od čitavog niza potencijalnih terapija za liječenje COVID-19. Infuzijom plazme bogate antitijelima protiv novog koronavirusa, dobivene iz krvi pacijenata koji su se oporavili od te bolesti, nadanja su bila da ona može potaknuti imunološki sustav zaraženih pacijenata na stvaranje vlastitih antitijela u borbi protiv te bolesti.

Današnja odluka dramatično će proširiti dostupnost ovoj terapiji, poručio je Trump na izvanrednoj press-konferenciji i dodao da je riječ o doista povijesnoj objavi.

Američki predsjednik nadalje je naglasio da je dokazano da konvalescentna plazma smanjuje smrtnost od bolesti COVID-19 za 35 posto. Riječ je o strašnoj brojki, dodao je Trump.

FDA je doista napravio iskorak, posebice posljednjih dana kako bi omogućio ovo, rekao je Trump, koji je novi koronavirus po tko zna koji put nazvao "kineskim virusom".

FDA je u priopćenju pojasnio da je razumno vjerovati da je COVID-19 konvalescentna plazma možda učinkovita u smanjivanju težine i trajanja bolesti COVID-19 kod nekih pacijenata. Na to su dodali da je potencijalna dobrobit od te terapije mnogo veća od potencijalnih rizika njezina korištenja.

Studiju je provela klinika Mayo, no ona je kontroverzna ne zbog nereprezentativnog broja sudionika, već zbog nedostatka placebo-skupine, pa je rezultate te studije teško korektno interpretirati, pišu američki mediji.

Izvor: statenews.com/CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti