Stručnjaci Američke agencije za lijekove (FDA) ocijenili su u izvješću objavljenom u utorak da Pfizer/BioNTechovo cjepivo protiv COVID-19 nije rizično u pogledu sigurnosti, što bi eventualno moglo spriječiti njegovo odobravanje.

Sigurnosni podaci o 38.000 sudionika kliničkog ispitivanja cjepiva uz prosječno praćenje tijekom dva mjeseca "upućuju na povoljan sigurnosni profil, bez posebnog prepoznavanja sigurnosnog problema koji bi spriječio" odobrenje, pišu stručnjaci FDA-e.

Savjetodavni odbor agencije za cjepivo sastaje se u četvrtak, nakon čega FDA treba donijeti odluku radi odobrenja cjepiva koje je već odobreno u Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama.

New York Times piše da je FDA istaknula i da cjepivo već nakon deset dana od prve doze značajno smanjuje rizik od zaraze. No, nejasno je koliko dugo bi ta zaštita trajala bez primanja i druge doze, navodi NYT.

Pfizer pak kaže da dvije primljene doze daju punu zaštitu od zaraze. Pfizer tvrdi da je efikasnost cjepiva nakon prve doze 52 posto, dok je nakon druge doze veća od 95 posto.

Cjepivo djeluje bez obzira na dob, težinu i rasu volontera koji su ga primili, a tijekom kliničkog ispitivanja nisu zamijećene ozbiljnije nuspojave cjepiva, osim što je veći broj volontera u studiji ipak osjetio bolove i vrućicu, dodaje NYT.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju