FER-ova međunarodna radionica o pomorskoj robotici ove godine u Crnoj Gori

Ovo je ujedno jubilarna, 10. radionica Breaking the Surface.

Martina Čizmić | 13.09.2023. / 09:19

S radionice Breaking the Surface (Foto: Hana Bilić)

Breaking the Surface (BtS), međunarodna interdisciplinarna terenska radionica o pomorskoj robotici i njezinim primjenama, koju organizira LAPOST - Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, ove će se godine održati od 24. rujna do 1. listopada 2023. u Kumboru u Crnoj Gori.

Kako ističu s FER-a, BtS je od 2009. godine mjesto susreta međunarodnih stručnjaka, sveučilišnih nastavnika, znanstvenika, predstavnika industrije i studenata iz različitih područja morske robotike, podvodne arheologije, biologije mora, oceanografije i ekologije mora.

Od svog prvog izdanja do 2013., BtS se održavao u Murteru , zatim od 2014. do 2022. u Biogradu na Moru, a ove godine se prvi put održava izvan Hrvatske i to u Kumboru u Crnoj Gori, uz podršku lokalnih organizatora, Univerziteta Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta.

Na ovogodišnjem BtS-u sudionici će, osim predavanja o aktualnim temama u robotici, imati priliku poslušati prezentaciju projekata financiranih sredstvima iz programa Europske unije, a čije su partnerske organizacije i jedni od organizatora radionice. Riječ je o projektu Monusen, čiji je cilj povećati istraživačke i inovacijske sposobnosti Univerziteta Crne Gore (UoM) kroz suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu (UNIZG), Sveučilištem Newcastle (UNEW) i Talijanskim nacionalnim istraživačkim centrom (CNR), zatim projektu Marble, u kojem će se kroz partnersku suradnju pripremiti inovativni zajednički master program posvećen pomorskoj robotici u plavoj ekonomiji, te projektu SeaTecHub, kroz koji se namjeravaju ojačati inovacijski ekosustavi Hrvatske i Cipra i poboljšati prekograničnu suradnju dviju zemalja unutar područja eko-inovativnih tehnologija za zdrava i produktivna mora.

Ove godine se očekuje oko 150 sudionika radionice iz više od 20 zemalja svijeta, uključujući studente, znanstvenike i poduzetnike iz područja robotike, pomorske sigurnosti, ali i arheologije, biologije, geologije i ostalih znanosti koje se oslanjaju na korištenje robota prilikom pomorskih istraživanja. Svoja iskustva i znanja će kroz predavanja i demonstracije prenijeti predstavnici Sveučilišta u Danskoj, Talijanskog nacionalnog istraživačkog centra (CNR), Istraživačkog instituta Švedske, Sveučilišta u Calabriji, tvrtke Blue Ocean Gear i mnogi drugi, a studenti će moći predstaviti svoje projekte sudionicima radionice, uključujući predstavnike raznih industrija te investitore i znanstvenike.

Ova radionica je odlična prilika za sve sudionike koji žele podijeliti, ali i proširiti svoja znanja iz područja morske robotike. Više detalja možete pronaći na službenim stranicama Breaking the surface

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti