Filip VI. i Milanović pozdravili suradnju u istraživanju nuklearne fuzije

Europska unija prepoznala je važnost i hitnost ulaganja u istraživanje nuklearne fuzije ali, iako je potpora institucija EU-a jako važna, to traži i uključivanje zemalja članica i partnera.

Hina | 17.11.2022. / 12:08

Visoki gosti na forumu IFMIF-DONES (Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan, Filip Glas)

Španjolski kralj Filip VI. i hrvatski predsjednik Zoran Milanović pozdravili su u četvrtak španjolsko-hrvatski program istraživanja nuklearne fuzije, koja bi u budućnosti mogla biti izvor energije kao zamjena za fosilna goriva i nadopuna drugim rješenjima za čistu energiju.

Njih su dvojica sudjelovala na forumu IFMIF-DONES, koji je dio dvodnevnog programa posjeta španjolskoga kraljevskog para Hrvatskoj.

Radi se o vrlo konkretnom projektu u kojem bi svoje mjesto mogli naći i hrvatski znanstvenici i hrvatske visokotehnološke kompanije.

Slika nije dostupna Zvršio Simpozij o fuzijskoj tehnologiji SOFT 2022 u Dubrovniku: "Uspjeli smo dovesti svjetske fuzijske znanstvenike i stručnjake"

Projekt DONES dokaz je važnosti koju mi - u Hrvatskoj i Španjolskoj - dajemo istraživanju održivih izvora energije za budućnost, a na bilateralnom planu briljantan primjer suradnje i partnerstva u svom najboljem izdanju između naše dvije zemlje, rekao je kralj Filip pred stotinjak gostiju na skupu u Hrvatskom državnom arhivu, na kojem bile i prva hrvatska dama i kraljica Letizia.

Rekao je kako je Europska unija prepoznala važnost i hitnost ulaganja u istraživanje nuklearne fuzije ali, iako je potpora institucija EU-a jako važna, "to traži i uključivanje zemalja članica i partnera".

Za nas je danas ogroman izvor ponosa - kada postavljamo temelje za ovaj izvrstan projekt (IFMIF-DONES) - istaknuti tako ambiciozan i tehnološki napredan program kao obilježje naše bilateralne suradnje s Hrvatskom, rekao je kralj, dodajući da je projekt multinacionalan i otvoren i drugim partnerima "koji dijele naš put u istraživanju nuklearne fuzije".

Ilustracija fuzija (Foto: Getty Images) Veliki uspjeh u nuklearnoj fuziji: Korejski znanstvenici uspjeli održati fuziju čak 30 sekundi

Predsjednik Milanović istaknuo je također da je ovo iznimno važan događaj za suradnju između dvije zemlje koji ima i "snažnu europsku dimenziju", naglašavajući važnost projekta istraživanja nuklearne fuzije i za hrvatske znanstvenika i kompanije.

Kralj Filip i predsjednik Milanović složili su se da je u današnjem svijetu punom izazova, kad znanstvenici upozoravaju da je hitno potrebno djelovati, a održiv razvoj je nešto bez čega se neće moći, potreban kolektivan napor, dijeljenje znanja i kreativnosti.

Projekt DONES, inicijativa dviju zemalja koja je ujedno strateški važna za EU, predviđa partnerstvo Hrvatske i Španjolske u istraživanju fuzije, uz partnerstvo u razvoju i gradnji akceleratora DONES, te uključuje suradnju fizičara dviju zemalja, hrvatskih i španjolskih kompanija i daje šanse hrvatskim visokotehnološkim tvrtkama.

Program DONES predstavili su koordinator hrvatske fuzijske istraživačke jedinice Tonči Tadić i Ángel Ibarra, direktor španjolskog konzorcija IFMIF-DONES.

U okviru skupa potpisan je i memorandum o razumijevanju između dvaju ministarstava znanosti o suradnji na programu DONES. Memorandum su potpisali ministar znanosti i obrazovanja RH Radovan Fuchs te ministrica znanosti i inovacija Španjolske Diana Morant.

Fuzijski stručnjaci s IRB-a i CIEM-a Mala Hrvatska jača i od velikih sila: U razvoju fuzije sudjelujemo znanjem, ljudima, pa čak i materijalima

DONES je 2018. uvršten među projekte ESFRI-a (European Strategy Forum on Research Infrastructures) kao istraživačka infrastruktura za testiranje materijala potrebnih za gradnju prve demonstracijske elektrane u EU u kojoj bi se struja proizvodila pomoću fuzije, za razliku od klasičnih nuklearnih elektrana koje rade na principu fisije.

Fuzija ima potencijal za stvaranje održivog izvora energije za budućnost kako bi mogla zamijeniti fosilna goriva i nadopuniti druga rješenja za čistu energiju.

Godine 2035. u Granadi na jugu Španjolske trebala bi se početi graditi fuzijska elektrana DEMO, a projekt DONES trebao bi dati materijal za nju. Elektrana bi trebala biti stavljena u funkciju oko 2050. godine.

Projekt DONES, u čijoj je realizaciji Hrvatska uz Španjolsku vodeća zemlja, drugi je po važnosti u velikom međunarodnom projektu fuzijske energije i to odmah nakon ITER-a, svjetskog megaprojekta na polju nuklearne fuzije u kojem sudjeluju sve najveće gospodarske sile, a gradi se u Francuskoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti