Finci testiraju nov i učinkovit test za koronavirus koji otkriva zarazu danima prije pojave simptoma

Psi mogu nanjušiti koronavirus danima prije no što se pojave prvi simptomi bolesti.

Hina | 24.09.2020. / 12:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Psi uvježbani za detektiranje novog koronavirusa počeli su u četvrtak u zračnoj luci u Helsinkiju njušiti putnike, u pilot-projektu koji je pokrenut paralelno s uobičajenim testiranjem na aerodromu Vantaa, objavile su vlasti.

Učinkovitost pasa zasad nije znanstveno potvrđena pa se putnike koji se dobrovoljno jave i za koje se sumnja da nose virus, poziva da ih onjuše pseći detektori kako bi se usporedili rezultati s pravim testom.

Slika nije dostupna Novo oružje u borbi protiv pandemije: Psi mogu nanjušiti koronavirus kod zaraženih osoba s čak 94 posto točnosti

Slika nije dostupna Čileanska policija trenira pse da nanjuše osobe zaražene koronavirusom

Slika nije dostupna Britanski znanstvenici testiraju mogu li psi nanjušiti COVID-19

Tim od 15 pasa i deset instruktora uvježbali su finski volonteri koje je sponzorirala privatna veterinarska klinika. Među psima je i Kossi, koji je ranije bio uvježban da detektira rak.

Tijekom istraživanja vidjeli smo da psi mogu detektirati bolest pet dana prije nego što se pojave bilo kakvi klinički simptomi, rekla je Anna Hielm-Bjorkman, koja se specijalizirala za klinička istraživanja sa životinjama koje detektiraju bolesti.

Oni su vrlo dobri u tome, blizu stopostotne osjetljivosti, dodala je govoreći o sposobnosti pasa da detektiraju slučajeve zaraze koronavirusom.

Tijekom psećeg testa putnicima se maramicom obriše vrat i zatim se ta maramica odnese u drugu prostoriju, gdje je onjuše psi kako bi se odmah dobili rezultati.

Prije nekoliko mjeseci vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima provodile su slično pseće testiranje na aerodromu u Dubaiju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti