Njemačko istraživanje pokazalo: Psi mogu nanjušiti koronavirus kod zaraženih osoba s čak 94 posto točnosti

Istraživanja su pokazala da psi uz malo obuke mogu nanjušiti osobe zaražene novim koronavirusom s vrlo velikom preciznošću.

Branimir Vorša | 28.07.2020. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U nekoliko zemalja svijeta krenulo se s istraživanjem i obukom pasa pomoću koje bi oni mogli nanjušiti osobe zaražene novim koronavirusom te pomoći u sprječavanju širenja zaraze. Već smo pisali o britanskim znanstvenicima koji su počeli istraživati mogli li psi učinkovito to napraviti, a sredinom srpnja čileanska policija počela je s obukom pasa u tom smislu.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Hanover pokazalo je da su psi sposobni, uz vrlo malo obuke, identificirati uzorke s novim koronavirusom s visokom preciznošću od 94 posto.

Tim znanstvenika sa spomenutog sveučilišta u istraživanju je koristio pse koji su ranije prošli posebnu obuku u policiji, točnije osam takvih pasa. S njima su proveli tjedan dana i obučavali ih u razlikovanju između uzoraka zaraženih novim koronavirusom te nezaraženih uzoraka.

Koristili su 1012 prikupljenih uzoraka sline i traheobronhijalnih uzoraka, a psi su imali zadatak nanjušiti koji su od tih uzoraka zaraženi virusom SARS-CoV-2. Uzorci su bili nasumično raspoređeni pa ni znanstvenici ni vodiči tih pasa nisu znali koji su uzorci pozitivni, a koji ne.

Psi su točno nanjušili 157 pozitivnih i 792 negativna uzorka, dok nisu uspjeli pogoditi 33 negativna i 30 pozitivnih uzoraka.

Preneseno u statističke podatke, psi su imali 83 posto uspjeha u identificiranju pozitivnih uzoraka i 96 posto uspjeha u identificiranju negativnih uzoraka, što daje ukupni prosjek identificiranja pozitivnih i negativnih uzoraka od visokih 94 posto.

Rezultati su jako uzbudljivi. Napravili smo čvrst temelj za buduće studije i istraživanja što psi mogu nanjušiti i mogu li se koristiti za otkrivanje različitih stanja bolesti i kliničkih fenotipa, naglasio je autor studije, profesor Holger Volk.

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu MNC Infectious Diseases.

Izvor: The Atlas

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti