Floppy diskovi više ne upravljaju američkim nuklearnim arsenalom

Američka vojska napokon je zakoračila u 21. stoljeće u segmentu koji je sve držao na rubu živaca. Naime, sve do lipnja ove godine nuklearnim arsenalom SAD-a (i ljudskim sudbinama, u neku ruku), upravljalo se tehnološkom relikvijom u obliku prastarih floppy diskova.

Branimir Vorša | 29.10.2019. / 13:00

Galerija

Bez obzira na to jeste li premladi da se sjećate prvih floppy diskova, koji su bili in početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, ili ste dovoljno odrasli da ih se i sjećate, vijest da je američka vojska napokon odustala od njihova korištenja u upravljanju vlastitim nuklearnim arsenalom i sudbinama svojih i građana ostatka svijeta, trebala bi biti koliko iznenađujuća, toliko i osjećaj olakšanja.

Floppy disk je tehnologija koja je razvijena u 60-im godinama prošlog stoljeća, a iz svakodnevne uporabe iščezla je već odavno, no njihova prva i najveća verzija predstavljala je glavni oblik pohrane podataka za Strateški automatizirani komandni i kontrolni sustav (SACCS), koji koordinira uporabu američkih nuklearnih raketa i bombardera.

Kineska vojska Umirovljeni američki admiral upozorava: "Tehnološki i vojno, Kinezi predstavljaju veliku prijetnju SAD-u"

Projektil Amerikanci u strahu od "nadzvučne prijetnje"

U intervjuu za C4isrnet Jason Rossi, potpukovnik 595. eskadrile za strateške komunikacije američkog ratnog zrakoplovstva, koja nadgleda operacije sustava SACCS, rekao je da su floppy diskovi napokon izašli iz uporabe u lipnju 2019. godine. Rossi je rekao da su te relikvije sad zamijenili visoko sigurni SSD (solid state) diskovi.

Ipak, Rossi je istanuo i jednu prednost korištenja floppy diskova, odnosno tehnologije stare preko pola stoljeća, a ta je da ne možete hakirati nešto što nema IP adresu.

S druge strane, stalni problemi s održavanjem prastarog sustava sve su više tražili modernizaciju sustava jer novih dijelova za taj sustav jednostavno već dugo vremena nema na tržištu.

U izvješću iz 2016. godine koje je sastavio Američki ured za vladinu odgovornost (USGAO) naznačeno je da sustav SACCS i dalje funkcionira korištenjem računala IBM Series/1 iz 1970-ih godina te da se na održavanje tog sustava godišnje trošilo čak 61 milijardu dolara!

Izvor: IFLScience

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti