Tehnološki i vojno, Kinezi predstavljaju veliki prijetnju SAD-u

Prijetnje SAD-u s istoka ne dolaze samo od hakera i krađe intelektualnog vlasništva, već i od velikog ulaganja u inovacije, pogotovo u tehnološkom i vojnom sektoru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.09.2019. / 13:29

Kineska vojska (Foto: AFP)

Umirovljeni američki admiral William McRaven najpoznatiji po svojoj ulozi u pronalasku i ubojstvu bin Ladena te njegove riječi imaju posebnu težinu u američkoj vojsci. Na ovotjednom sastanku Vijeća za inozemne odnose, McRaven je govorio o tehnološkim i vojnim dostignućima Kine, koja se pretvara u glavnom američkog rivala i najveću prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Projektil Amerikanci u strahu od "nadzvučne prijetnje"

Upozorio je na veliki napredak Kineza na području istraživanja i razvoja u tehnološkom sektoru te je poručio američkoj javnosti kako je vrijeme da se krene, odnosno da se SAD trgne i ozbiljnije posveti istraživanju i razvoju, ali i bržoj adaptaciji tehnoloških inovacija u birokratsku strukturu Pentagona.

Kineski hakeri (Foto: getty images)

Kada su u pitanju tehnološke i vojno-obrambene sposobnosti, Kina se ozbiljno približava SAD-a te su ih u nekim stvarima poput npr. komercijalizacije 5G mreža, i prestigli. Prijetnja SAD-u dolazi od kineskih hakera i krađe intelektualnog vlasništva, no oni ulažu velike resurse u inovacije, što će nastaviti i dalje još jačim tempom. Također, na sastanku Vijeća za inozemne odnose spomenuta je i situacija na Pacifiku kojim Kina želi dominirati, a zahvaljujući velikom i brzom razvoju tehnologije, žele i vojno konkurirati najjačoj vojnoj sili svijeta, SAD-u.

Vojska i računala (Foto: Getty Images) Treba li nas biti strah? Američka vojska želi koristiti projektile s umjetnom inteligencijom

McRaven želi da njegova poruka postane tzv. "Sputnjik trenutak" za SAD – lansiranje prvog ruskog satelita šokiralo je Amerikance i pokazalo koliko je SSSR ispred njih kada su u pitanju svemirske tehnologije. Nakon toga krenula su velika ulaganja u inovacije, istraživanje i razvoj, što je 12 godina nakon toga kulminiralo misijom Apollo i slijetanjem prvih ljudi na Mjesec. Hoće li admiralova poruka, kao i prijedlog o osnivanju federalnog fonda za potporu inovacijama, pasti na plodno tlo, pokazat će vrijeme.

Izvor: Task and Purpose
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti