Treba li nas biti strah? Američka vojska želi koristiti projektile s umjetnom inteligencijom

Naoružanje s umjetnom inteligencijom trebalo bi omogućiti pogađanje zadanih ciljeva, “usprkos brojnim smetnjama koje bi se mogle naći na putu”.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.08.2019. / 09:24

Vojska i računala (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Projektili kakve će u budućnosti koristiti američka vojska imat će umjetnu inteligenciju koja će pomoći u preciznom pronalaženju i uništavanju ciljeva. Vojska je raspisala natječaj među proizvođačima vojne opreme za razvoj oružja (Cannon-Delivered Area Effects Munition - C-DAEM) koje bi trebalo imati mogućnost pogađanja pokretnih oklopnih meta koje je teško locirati, odnosno čiju se poziciju ne može odrediti s velikom preciznošću.

Zrakoplov Američki zrakoplovi dobivaju "naoružanje iz Ratova zvijezda"

Prve demonstracije prototipova novog naoružanja očekujemo tijekom 2021. godine, a iako bi novo naoružanje trebalo imati i AI, trenutačno nije poznat nivo autonomije, odnosno kakve će sve mogućnosti imati takvi projektili. Neki mediji čak govore o tome da bi umjetna inteligencija C-DAEM-a sama trebala pronalaziti ciljeve te koristiti algoritam koji će na bojnim poljima razlikovati neprijateljsku od vlastite vojske i civila, no iz američke vojske demantirali su takve informacije.

Kako kažu iz službe za odnose s javnošću, nije riječ o potpunom autonomnom naoružanju, niti će novi projektili sami određivati ciljeve napada, već bi mete i dalje trebali određivati ljudi. No jednom kada se lansira takav projektil, napredna tehnologija i umjetna inteligencija trebali bi se pobrinuti da bude pogođen taj cilj, “usprkos brojnim smetnjama koje bi se mogle naći na putu”, čime bi se smanjile potencijalne kolatelarne žrtve do kojih može doći u takvim situacijama.

Vladimir Putin (Foto: AFP) Iskustvo iz Sirije: Ruska vojska dobiva novo naoružanje

Proći će još dosta vremena dok se novi projektili s AI počnu koristiti na bojištima jer tek će za dvije godine biti poznato koja će kompanija dobiti ugovor za suradnju s vojskom i tek nakon toga slijedi razvoj i testiranje nove tehnologije s AI.

Brojni znanstvenici više su puta upozoravali na opasnosti korištenja umjetne inteligencije u vojne svrhe i mnogi strahuju od tzv. robota ubojica, odnosno autonomnog naoružanja čija bi (umjetna) inteligencija sama trebala donositi odluke o ciljevima napada. U takvim slučajevima postoji opasnost da se roboti otmu kontroli i okrenu protiv vlastite vojske ili civila te bi ih bilo jako teško kontrolirati pa se spominje kako bi scenarij iz Terminatora mogao postati stvarnost.

Izvor: Digital Trends
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti