Fordovi automobili pratiti će vaše vitalne znakove

Koliko se tehnologija umiješala u svaki aspekt našeg života pokazuju i novi Fordovi automobili koji će pratiti vaše vitalne znakove i javljati vam što vam je potrebno.

Zimo Zimo Zimo | 19.05.2011. / 23:10

Fordovi automobili pratiti će vaše vitalne znakove

Koliko se tehnologija umiješala u svaki aspekt našeg života pokazuju i novi Fordovi automobili koji će pratiti vaše vitalne znakove i javljati vam što vam je potrebno.

U narednih godinu do dvije vaš će automobil primjećivati imate li nizak šećer u krvi i javiti vam da pojedete nešto, provjeravat će koncentraciju peluda u zraku i pročišćivati vam zrak u autu ili će vam za vrijeme ručka javljati najbliži zdravi restoran.

Sve je ovo samo dio priče koju je proizvođač automobila Ford objavio tokom tjedna, a koja se može opisati kao osobna medicina u automobilima.

Naime, Ford radi sa tri tehnološke medicinske tvrtke kako bi izradio aplikacije povezane na webu i sinkronizirane sa upravljačkom pločom automobila. Program je u fazi razrade i u automobile će stići u narednih godinu ili dvije. 'Automobili će povećati fokus na zdravlje', istaknuo je šef tehnološkog odsjeka Forda -- Paul Mascarenas.

'Ljudi provode sve više vremena za volanom, te će se to još više povećavati kako se krećemo prema naprijed, sa sve većom gustoćom prometa i zagađenja.', istaknuo je Paul te nadodao 'Automobili će postati više od samih automobila. On je sada platforma koju možemo iskoristiti za razvitak, inovaciju i povezanost.'

Ford je već pokazao neke od značajki novih automobila poput one kada pritisnete gumb i izgovorite 'alergija' gdje će vam aplikacija Sync Allergy savjetovati kakvo je okruženje vezano uz alergiju u području u kojem se nalazite. Sistem koristi GPS ugrađen u automobile, lokalno vrijeme i koncentraciju peluda u zraku.

Sistem se može programirati da vas zaštiti od alergija tako da zatvori prozore za vas ili pročisti zrak u automobilu, istaknuli su iz Forda.

Druga aplikacija omogućuje vam da zaobiđete smog u zraku. Naime, aplikacija zna kakvi su uvjeti u zraku te vam daje novu rutu, ne onu koja vam štedi gorivo, već onu koja vam štedi zdravlje, istaknuo je Gary Strumolo iz Forda.

Čini se kako nije ni daleko mogućnost da vam aplikacija pročita razinu alkohola u krvi te vam tako zabrani vožnju automobila, dok bi neke od ostalih aplikacija mogle omogućiti vozačima da prestanu pušiti, pronalaženje zdrave prehrane ili da smanje stres na način da mjere otkucaje srca.

Što vi mislite o ovakvim automobilima, koji nas po svemu sudeći čekaju u skoroj budućnosti?

Via Popsci.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti