Fortnite ludilo: Roditelji djeci plaćaju instrukcije iz – videoigre!

Roditelji su nekoć djeci plaćali instrukcije iz matematike, kemije ili tenisa, a danas plaćaju i po 35 dolara po satu kako bi naučili vještine u videoigrama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.08.2018. / 11:00

Fortnite (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Roditelji za svoju djecu uvijek žele najbolje pa im ako imaju problema iz nekog predmeta u školi, često plaćaju privatne instrukcije kako bi im pomogli da lakše savladaju gradivo iz npr. matematike ili kemije. Često se na instrukcije ili pripreme za državnu maturu i fakultet troši veliki novac, no roditelji se nadaju kako će ta investicija isplatiti jer će djeca lakše savladati gradivo i bolje se pripremiti za ispite.

Danas se nekoj djeci plaćaju instrukcije jer su postala previše ovisna o računalima, mobitelima i videoigrama, pa su zanemarila školske obveze – zabilježeni su slučajevi djece od samo devet godina koja su završila na odvikavanju od videoigre Fortnite, koja je u kratko vrijeme postala globalni fenomen i zaludila milijune ljudi diljem svijeta.

U nekim slučajevima djeca su postala toliko opsjednuta Fortniteom da osim školskih obveza zapostavljaju i fiziološke potrebe pa uriniraju na jastuke ili boce kako ne bi prekinuli igru, dok su neki roditeljima ispraznili kartice i novac iskoristili za kupovinu virtualnih dodataka u Fortniteu.

Djeca osjećaju pritisak u školi

Te bi informacije za većinu roditelja trebale biti upozorenje koliko je lako navući se na Fortnite i zapostaviti sve životne obveze, no neki roditelji ne samo da ne nadziru vrijeme koje njihovi najmiliji provode s ovom igrom već im, vjerovali ili ne, plaćaju instrukcije iz Fortnitea. Iskusni igrači tako mogu zaraditi i do 35 dolara po satu poučavajući djecu trikovima iz igre i pokazujući im kako preživjeti u borbama.

Najpoznatiji igrač Fortnitea Ninja (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Novinari The Wall Street Journala razgovarali su s nekim roditeljima o razlozima zbog kojih su se odlučili na plaćanje instrukcija iz videoigre – jedna žena komentirala je kako njezinu 10-godišnjaku sigurno nije lako u školi i djeca danas osjećaju pritisak jer ne samo da moraju igrati ovu igru, već moraju biti dobri u njoj.

Jedan roditelj, vjerojatno pod dojmom esportova i velikih cifri koje zarađuju (rijetki) profesionalni gameri plaćanje instrukcija opisao je kao potencijalnu investiciju jer bi njegovo dijete u budućnosti moglo zarađivati novac na profesionalnim turnirima, dok neki smatraju da na taj način mogu aktivno sudjelovati u hobijima svoje djece.

Što vi mislite o takvu načinu sudjelovanja u hobijima svoje djece i plaćanju instrukcija za videoigre? S obzirom na to koliko djeca provode vremena za ekranima, čini se kako bi i za djecu i za roditelje bilo bolje da njihovi hobiji i zajedničke aktivnosti ne uključuju računala i mobitele, već offline aktivnosti, sportove, boravak u prirodi i slično.

Izvor: Tech Spot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti