FOTO I VIDEO Upoznajte Toyotina lunarnog "bebača" koji bi mogao istraživanje Mjeseca učiniti lakšim

Povratak čovjeka na Mjesec je na horizontu pa treba razmišljati i o tome kako će se ljudi koji ponovno slete na površinu Zemljinog satelita tamo učinkovito i kretati.

Branimir Vorša | 11.10.2023. / 10:35

Galerija

Za postizanje održive ljudske prisutnosti na Mjesecu, prijevoz na lunarnoj površini ćee biti ključni faktor. U tom kontekstu, Toyota predstavlja inovativni koncept poznat kao "Baby Lunar Cruiser". Iako je trenutno taj koncept samo naa razini ideje, taj električni lunarni SUV predstavlja futurističku viziju nadolazećih lunarnih vozila.

Za razliku od svojih prethodnika, Toyotin koncept jako nalikuje konvencionalnom, zemaljskom automobilu. Sadrži panoramski pogled, zaslon upravljačke ploče s proširenom stvarnošću i niz kamera te senzora koji mogu otkriti opasan mjesečev teren, uključujući potencijalne rupe veličine kratera. Nadalje, bezzračne gume eliminiraju rizik od bušenja, što je bitno za u surovom lunarnom okruženju.

Zanimljiv način upravljanja

Ono što izdvaja Toyotin koncept, jest činjenica da nosi Toyotin logo i ima električne motore u kotačima. Uzbudljiv detalj na njemu predstavlja i način upravljanja, jer umjesto tradicionalnog upravljača, njime se upravlja pomoću joysticka.

Inspiriran Toyotinim originalnim FJ40 Land Cruiserom, lunarni koncept mini je kopija dizajna pravog Lunar Cruisera, samovozećeg rovera sa šest kotača razvijenog u suradnji s Japanskom agencijom za istraživanje svemira (JAXA). Lunar Cruiser bi trebao stići do Mjeseca 2029. godine, a autonomija kretanja će mu iznositi 10.000 kilometara kroz Mjesečev krajolik. U njega stanu dva putnika na period do 14 dana, nudeći im životni i radni prostor tijekom putovanja preko Mjesečeve površine. Vozilo će pokretati Toyotina tehnologija gorivih ćelija.

Za razliku od navedenog Lunar Cruisera, Baby Lunar Cruiser ima podijeljena stražnja vrata na stražnjoj strani, zajedno s fleksibilnim prostornim okvirom sjedala i prilagodljivim pločama, pružajući svestranost interijera za lunarne misije. Čak uključuje sklopivo stražnje sjedalo za dodatne putnike.

Japan žarko želi na Mjesec

CALTY Design Research, američki ogranak Toyotine globalne dizajnerske mreže, zaslužan je za stvaranje koncepta Baby Lunar Cruisera. Spaja tehnologiju novog doba s dizajnerskim obilježjima klasičnog Land Cruisera. Primjer za to je bijeli krov, koji podsjeća na bijelo obojane krovove Land Cruisera koji se koriste za rashlađivanje kabine u udaljenim, vrućim klimatskim uvjetima na Zemlji. Ta prilagodba posebno je važna na Mjesecu, gdje temperature variraju od gorućih 121°C na izravnoj sunčevoj svjetlosti do čak -128°C u hladu.

Predstavljanje Baby Lunar Cruisera poklapa se s 50. godišnjicom dizajnerskog studija CALTY, što se pak poklapa s rastućom fascinacijom Japana za istraživanjem Mjeseca.

Samo su četiri zemlje dosad uspješno izvele kontrolirano slijetanje na Mjesec, uključujući Sjedinjene Države, bivši Sovjetski Savez, Kinu i Indiju.

Japanski poduzetnik Yusaku Maezawa, koji je postao poznat po svojim video zapisima na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), čak je rezervirao put u lunarnu orbitu na Starshipu Elona Muska, naglašavajući sve veći interes za lunarne pothvate.

Toyota je, u skladu sa svojom globalnom misijom, predana tome da odvede svoje automobile na mjesta na kojima nikada prije nisu bili. Slanje naših automobila na Mjesec naša je misija, vrlo jasno kaže Shinichiro Noda, jedan od Toyotinih inženjera.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti