FOTO Kakav ulov! Podsjeća li vas ova snimka s površine Marsa na nešto?

S Crvenog planeta stiže još jedna fotografija koja prikazuje nešto neobično, a mi bi se usudili reći i medeno.

Branimir Vorša | 27.01.2023. / 12:27

Krater u obliku medvjeda na Marsu
Krater u obliku medvjeda na Marsu (Foto: NASA/JPL-Caltech/UArizona)

Iluzija da se strukture lica vide u svakodnevnim predmetima, ili pareidolija, posve je ljudska sklonost, a neki od poznatijih primjera toga su viđenje "čovjeka na Mjesecu" ili Isusovo lice na komadu tosta.

Jedan novi takav slučaj možda je uočen i na Marsu, a riječ je o krateru čiji obrisi i struktura podsjećaju na lice medvjeda, što se, kad se slika malo bolje pogleda, svakako ne može poreći.

Koncept NASA-ine NTP/NEP rakete NASA ima plan kako let ljudske posade na Mars smanjiti na samo 45 dana

Dosad smo vidjeli dosta primjera neobičnih kratera na Marsu snimljenih HiRISE kamerom Mars Reconnaissance Orbitera, poput poznatog smajlića ili slona i ptice.

No pravo pitanje u slučaju kratera s naličjem medvjeda glasi, što bi zapravo moglo formirati njegovu čudnu "njušku" u sredini.

Postoji brdo sa strukturom kolapsa u obliku slova V (nos), dva kratera (oči) i kružnim uzorkom prijeloma (glava). Uzorak kružnog loma mogao bi biti posljedica taloženja naslaga iznad zakopanog udarnog kratera. Možda je nos vulkanski ili blatni otvor, a naslaga bi mogla biti tokovi lave ili blata?, pojašnjava Alfred McEwen, glavni znanstvenik HiRISE-a.

Rover Perseverance u krateru Jezero Ima li života na Marsu? NASA-ina znanstvenica daje odgovore na najčešće postavljana pitanja

Za definitivan odgovor, znanstvenici će jednog dana morati sami otići na Mars i istražiti ovaj krater kako bi doznali zašto i kako se on formirao u medvjeđe lice. U tom smislu, karte koje je snimio HiRISE bit će od vrlo velike važnosti kao orijentir, jer bez njih takva avantura na Crvenom planetu bila bi skoro pa nezamisliva.

Izvor: Universe Today

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti