Ima li života na Marsu? NASA-ina znanstvenica daje odgovore na najčešće postavljana pitanja

NASA-ina znastvenica Heather Graham proučava Mars u potrazi za životom i otkriva odgovor na jedno od glavnih pitanja - ima li života na tom Crvenom planetu?

Martina Čizmić | 01.01.2023. / 10:56

Rover Perseverance u krateru Jezero (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Jesmo li sami u svemiru ili bismo mogli imati susjede? To je pitanje na koje brojni znanstvenici traže odgovor. Ono što se najčešće ističe je da život u svemiru vjerojatno postoji, ali pitanje je u kakvom obliku.

Upravo na najčešće postavljanja pitanja o životu u svemiru, točnije Marsu, u novom videu odgovara NASA-ina znanstvenica Heather Graham.

Rover Perseverance u krateru Jezero NASA-in rover otkriva iznenađujuću geologiju Marsa: Je li na Crvenom planetu ikad bilo života?

Upravo sada postavljamo instrumente na površinu Marsa koji nam mogu pomoći da razumijemo ova potencijalno nastanjiva mjesta i možemo postaviti dublja pitanja o potencijalu nastanjivosti tih stijenskih jezgri, ističe Graham, koja radi kao astrobiologinja u NASA-inom Goddard Space Flight Centru u Marylandu.

U svom se istraživanju usredotočila na razvoj alata i tehnika koji mogu pomoći u identificiranju dokaza o živim sustavima koji bi mogli imati biokemiju drugačiju od života na Zemlji, također poznate kao "agnostički biopotpisi".

NASA dosad nije pronašla nikakve dokaze o životu, ali pronašli smo mnogo dokaza da je Mars mogao podržavati život u prošlosti, objasnila je Graham. Iako to zvuči nevjerojatno, ali postoji mnogo dokaza koji govore da je nekoć postojao ogroman ocean na Marsu i atmosfera koja je mogla podržati život.

45 kilometara širok krater Jezero nekoć je bio preplavljen vodom i imao riječnu deltu, zbog čega je odabran za mjesto na koje je NASA poslala rover Perseverance. Njegova je zadaća bila prikupiti uzorke tla, koji bi mogli rasvjetliti Marsovu budućnost i, možda, otkriti tragove drevnog života.

Slika nije dostupna Uzorci Marsova tla koje skuplja rover Perseverance na Zemlju bi trebali stići 2033. godine

Naime, kako pojašnjava Graham, prije otprilike 4 milijarde godina riječni kanali u Jezeru prelili su se preko zidova kratera stvarajući jezero. Istovremeno su ga napunili mineralima gline iz okolnog područja. Ako je mikrobni život postojao u Jezeru tijekom ovih "vlažnijih" Marsovih vremena, znakovi tog života mogli bi ostati u jezerskom dnu ili sedimentima obale.

Znanstvenici vjeruju da je voda nestala s Marsa, kad je taj planet izgubio svoje magnetsko polje (kakvo ima i Zemlja), prije otprilike četiri milijarde godina.

Bez atmosfere, nije postojalo ništa što bi spriječilo vodu s Marsa da ispari i zatim se izgubi u svemiru. Ovo zračenje onemogućilo je i postojanje života na površini Marsa, pojašnjava Graham.

Pomrčina sunca na Marsu VIDEO Hvala NASA, hvala Perseverance: Evo kako izgleda pomrčina sunca s površine Marsa

No, to ne znači da na Marsu trenutno nema tekuće vode. Graham ističe kako postoji šansa da se tekuća voda skriva ispod površine Marsa. A ako postoji tekuća voda, postoji i šansa za život. Ne samo za izvanzemaljski život, već i za potencijalne buduće ljudske misije na Crvenom planetu.

Postoje mjesta koja su potencijalno nastanjiva, poput dubokog podzemlja. Postoje mjesta pod zemljom u kojima bi mogle biti tekućine ili organizmi koji bi mogli živjeti, a bila bi zaštićena od zračenja koje je tako štetno na površini, objasnila je Graham. Dakle, ima li života na Marsu? Nismo ga još pronašli, ali moramo istražiti još puno Marsa.

Izvor: Space.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti