FOTO Ruska flota stigla u Havanu, no svu je pozornost plijenila ova nuklearna podmornica naoružana do zuba

Dok Rusi tvrde da je dolazak njihove pomorske flote s nuklearnom podmornicom Kazan tek rutinski posjet, a SAD ističe da događaj ne predstavlja prijetnju za njihovu sigurnost, sve neodoljivo miriše na potencijalnu novu kubansku krizu.

Branimir Vorša | 13.06.2024. / 12:25

Galerija

U Havanu na Kubi stigla je ruska pomorska flota, a posebnu pozornost plijenila je napredna podmornica na nuklearni pogon klase Jasen-M, Kazan, naoružana krstarećim raketama. Podmornica Kazan na Kubu je stigla u pratnji triju ruskih brodova. Navedeni događaj bio je ključni trenutak koji je izazvao intenzivnu pozornost američkih snaga i NATO saveznika.

Svečana dobrodošlica

Slika nije dostupna Ruske podmornice, uključujući i nuklearnu podmornicu, provele vježbu napada krstrećim projektilima blizu Norveške obale

Skupina ruskih plovila, koja uključuje fregatu projekta 22350 Admiral Gorškov, tegljač Nikolai Čiker i naftaš Academic Pashin, primila je svečanu dobrodošlicu naglašenu pozdravom iz 21 topa za fregatu Gorškov. Prema ruskom ministarstvu obrane, predviđeno je da posade sudjeluju u raznim protokolarnim događanjima i istražuju lokalne atrakcije tijekom svog boravka na Kubi do 17. lipnja.

Ovaj posjet dio je razmještanja na velikim udaljenostima, rekao je ruski admiral Aleksandr Mojsejev, naglašavajući strateški značaj misije. Izvješća sugeriraju da bi flotila mogla krenuti u Venezuelu nakon svog posjeta Kubi, što je u skladu s ranijim očekivanjima o proširenim ruskim pomorskim aktivnostima u regiji.

Putovanje na Kubu obilježeno je aktivnim angažmanima, uključujući simulirane vježbe protubrodskih projektila u Atlantiku. Ti manevri, koji su uključivali vježbe protuzračne obrane protiv simuliranih zračnih prijetnji, pokazali su operativnu spremnost ruske flote tijekom tranzita.

Američka i kanadska mornarica pratile rusku flotu u stopu

Dolazak u Havanu privukao je znatnu pozornost američkih i savezničkih snaga, uključujući razarače američke mornarice i pomorske patrolne zrakoplove koji su pomno pratili napredak te ploveće ruske radne skupine. Kao odgovor na takav razvoj događaja, Sjeverno zapovjedništvo SAD-a naglasilo je rutinske operacije nadzora kako bi se zaštitili interesi Sjeverne Amerike, naglašavajući da raspoređivanje nije predstavljalo izravnu prijetnju.

Paralelno, kanadske oružane snage ponovno su potvrdile svoju predanost kontinentalnoj obrani, ističući stalne napore u suradnji s američkim kolegama. To uključuje praćenje pomorskih pristupa kako bi se osigurala regionalna sigurnost. Zanimljivo, uz rusku prisutnost, Kraljevska kanadska mornarica također bi trebala posjetiti Havanu s HMCS Margaret Brooke, što se poklapa s obilježavanjem bilateralne suradnje.

Prisutnost Kazana je - stalna prijetnja

Prisutnost Kazana, opremljenog naprednim krstarećim projektilima Kalibr i Oniks, naglašava znatnu geopolitičku izjavu Rusije. Unatoč uvjeravanjima svih uključenih strana da nuklearno oružje nije dio ovog raspoređivanja, posjet naglašava strateške sposobnosti i interese Rusije na zapadnoj hemisferi. Prisutnost Kazana i njegovih pratećih brodova u kubanskim vodama naglašava strateške interese Rusije u karipskoj regiji. Mogućnosti podmornice klase Yasen-M američke su vlasti opisale kao usporedive s američkim podmornicama sadašnje generacije, sposobnima predstavljati stalnu prijetnju.

Gorškov, još jedan istaknuti brod u radnoj skupini, već je posjetio Kubu i ostaje jedan od najnaprednijih ruskih ratnih brodova. Prošlogodišnja su izvješća pokazala da bi potencijalno mogao nositi hipersonične projektile Cirkon iako se njegovo trenutačno naoružanje prvenstveno sastoji od krstarećih projektila Kalibr.

Rusi tvrde - sve je to samo rutina

Ruska podmornica klase Tajfun Odlazak ikone Hladnog rata: Rusi izvan pogona stavili posljednju podmornicu gigantske klase Tajfun

Dok i dalje postoje napetosti između Rusije i zapadnih zemalja, raspoređivanje takvih naprednih pomorskih sredstava naglašava stalna geopolitička previranja. Nedavne izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina u vezi s mogućim akcijama odmazde pridonijele su širem kontekstu koji okružuje ovo pomorsko raspoređivanje.

Kretanje flotile ruske mornarice nastavit će pomno pratiti američke i savezničke snage u regiji, odražavajući tekuće strateške interese i brige.

Posjet ruske mornaričke operativne skupine Havani dolazi usred pojačanih geopolitičkih napetosti između Rusije i zapadnih zemalja, posebice Sjedinjenih Država, zbog stalne potpore Ukrajini.

Posjet Kubi također pruža priliku Rusiji da pokaže svoje pomorske sposobnosti i ojača veze s regionalnim saveznicima. Dok ruski dužnosnici opisuju svrhu raspoređivanja kao rutinu, simbolična prisutnost naprednih pomorskih ratnih plovila poput Kazana postavlja pitanja o širim strateškim namjerama Rusije, ali i mogućim odgovorima SAD-a i saveznika.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti