Ruske podmornice, uključujući i nuklearnu podmornicu, provele vježbu napada krstrećim projektilima blizu Norveške obale

Ruska ratna mornarica u Barentsovom je moru blizu Norveške provela vježbu gađanja neprijateljskih desantnih bordova krstarećim projektilima.

Branimir Vorša | 22.06.2022. / 11:11

Ruska podmornica lansira krstareće projektile, arhiva
Ruska podmornica lansira krstareće projektile, arhiva (Foto: Afp)

Prema informacijama koje je objavila ruska novinska agencija Tass, ruske nuklearne podmornice Sjeverne flote provele su vježbu raketnog udara na neprijateljske ratne brodove u Barentsovom moru.

Ciljevi koji oponašaju skupinu neprijateljskih desantnih brodova uspješno su uništeni krstarećim raketama Kalibr i Granit na udaljenosti od 200 kilometara. U vježbi su sudjelovali SSGN Severodvinsk, projekta 885, klase Yasen i nuklearna podmornica Smolensk, projekta 949A, klase Antey.

Podmornice su uvježbavale zajedničko lansiranje za uništavanje ciljeva raznim krstarećim projektilima različitih brzina i karakteristika leta. Testiranja su prvedena uspješno, prenose ruski mediji.

O krstarećoj raketi Granit

P-700 Granit je sovjetska/ruska pomorska protubrodska krstareća raketa. Njezina oznaka je 3M45, a njezina NATO oznaka je SS-N-19 Shipwreck (Brodolom). Dolazi u varijantama zemlja-zemlja i podmorničim verzijama, a može se koristiti i protiv kopnenih ciljeva.

Proizvođač krstareće projektila Granit je Chelomei/NPO Mashinostroenia, a taj impozantni projektil od 10 metara ima zakrenuta krila i rep, težak je oko 7000 kilograma i može biti opremljen ili visoko eksplozivnom bojnom glavom od 750 kg, termobaričkom bojnom glavom ili termonuklearnom bojnom glavom snage 500 kilotona.

P-700 ima karakterističan prstenasti usis zraka u nosu. Vjeruje se da je njegova maksimalna brzina između 1,6 i 2,5 brzine zvuka. Domet je procijenjen na 400 km, 500 km i 550–625 km, ovisno o varijanti.

Sustav navođenja je mješovitog načina rada, s inercijskim navođenjem, terminalnim aktivnim radarskim navođenjem, a također i antiradarskim navođenjem. Vjerojatna je korekcija u središnjoj fazi leta.

Izvor: Navy Recognition

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti